VIDEO Legendarni sportaš proizvodio se 25 godina, usporedili su prvu i zadnju verziju

Screenshot: YouTube

LOTUS je odlučio obustaviti proizvodnju legendarnog sportskog modela, koji je bez mrlje uspješno egzistirao četvrt stoljeća.

U današnje vrijeme je gotovo nemoguće pronaći model koji na tržištu egzistira više od desetljeća, a Lotusov sportaš je uspio puno duže. I to zadržavši osnovnu ideju lake gradnje, kao i jedinstvenog osjećaja u vožnji. 

Upravo tako, nasljednik Elana startao je 1996. godine. Imao je stražnji pogon tek nešto više od 700 kg. Minimalne mjere i apsolutno svaki dio mehanike utegnut kako bi što bolje pasao stvarao je dojam automobila koji se doslovno uvlači pod kožu. Sportaš je to koji paše poput rukavice, automobil beskompromisnog osjećaja u vožnji. Alex Goy iz Carfectiona je odlučio isprobati prvu i zadnju verziju modela. Dijeli ih više od dva desetljeća, ali istovremeno ih spaja filozofija Lotusovog osnivača Colina Chapmana: "Pojednostavi, a onda smanji masu."

Za Series 1 iz devedesetih Alex ima samo riječi hvale. Vremena su to kad su automobili bili lišeni okova modernih tehnologija i stvoreni da angažiranim vozačima podare vrhunski užitak za upravljačem. Prvi Elise je imao još jednu zadaću, a to je da cijena ne bude previsoka. Uspio je.  

A onda je sjeo za zadnje Series 3 izdanje. Prvenstveno zbog sigurnosnih uvjeta automobil ima plus od dvjestotinjak kilograma, ali je i dalje ispod jedne tone mase. Pritom je snaga porasla 100 KS, pa je sve odlično. 

U nastavku pogledajte njihovu usporedbu.

Pročitajte više