VIDEO Pit stop u potpunoj tami odrađen je za nevjerojatne 2.84 sekunde

SEZONU FORMULE 1 ekipa Red Bull Racinga završila je prvim ikad pit stopom u potpunoj tami. Bez mogućnosti da vide automobil, morali su se osloniti samo na svoju intuiciju, mišićnu memoriju, dodir i, najvažnije, timski rad koji ih je učinio svjetskim prvacima.

Oracle Red Bull Racing najkonzistentnija je ekipa u boksu, koja je osvojila nagradu za najbrži pit stop već šest sezona zaredom. Tim je imao minimalnu pripremu za izazov, gdje su im oči bile prekrivene tek tijekom tri vježbe zaustavljanja na Red Bull Technology Campusu prije suočavanja s potpunom tamom. Na dan izazova potpuno su potopljeni u mrak, a kako bi vidljivost bila apsolutno nemoguća, čak su i viziri na kacigama posade bili obojeni u crno.


Ispred 27 posebnih kamera, 22 člana ekipe trebala su svega deset pokušaja da postignu ono što su neki smatrali nemogućim. Konačni rezultat bio je nevjerojatno vrijeme od 2.84 sekunde, samo sekundu sporije od svjetskog rekorda koji je tim postigao na utrci za Veliku nagradu Brazila 2019.
Tijekom četiri sata snimanja, misija je započela sa zaustavljanjem od 8.84 sekunde, a u četiri sljedeća pokušaja ekipa je smanjila svoje vrijeme na 4.93 sekunde. S pauzama za oporavak, grupa si je postavila cilj od tri sekunde u 10 pokušaja, što su premašili svojim konačnim rezultatom išavši ispod tri sekunde.
Produkcijski tim Oracle Red Bull Racinga surađivao je sa specijalistima za infracrvenu rasvjetu i stručnjacima za noćno gledanje kako bi osigurali da trenutak bude zabilježen u visokoj razlučivosti bez kompromisa. Također su razvili specijalnu opremu za snimanje kako bi izazov bio dokumentiran i u infracrvenom i u običnom filmu, dok su vojni stručnjaci bilo pozvani kako bi savjetovali o opremi za noćno gledanje koju nose prednji i stražnji operateri dizalice.

Pročitajte više