VIDEO Nadzorne kamere moći će detektirati pijane vozače, evo i kako

Screenshot: YouTube

NOVA generacija nadzornih kamera temelji se na umjetnoj inteligenciji i moći će detektirati vozače pod utjecajem alkohola.

Novu generaciju kamera razvija australska tvrtka Acusensus s tamošnjim Saveznim uredom za sigurnost cestovnog prometa te Sveučilištem Griffith. Radi se o kamerama koje će moći detektirati ponašanje vozača za upravljačem te ga klasificirati, a na osnovu dostupnih informacija i prepoznati pojedine obrasce ponašanja, piše Car Expert.

Kod prebrze vožnje je lako detektirati prekršitelja, ali ove kamere u obzir će uzimati i putanju vozila, poprečne pomake unutar voznih traka te još niz čimbenika koji pomažu u definiranju vozačeve pozornosti. Kako doznaje 7News, tijekom razvoja je korišten simulator s računalno generiranim cestama u pojedinim australskim gradovima kako bi sustav naučio razlikovati ponašanje trijeznog i pijanog vozača. 

 

Konačan rezultat bi bio da kamere, odnosno njihov operativni sustav u stvarnom vremenu obrađuje podatke i informacije šalje u policijski sustav, koji dalje informacije upućuje pojedinim policijskim službenicima. 

U prvoj fazi testiranja sustav će biti postavljen fiksno, a nadzirat će ga policijski službenici. Dakle, snimke će obrađivati softver temeljen na umjetnoj inteligenciji i detektirati pijane vozače te odmah obavještavati policiju, koja će zaustaviti vozilo. 

Cilj je smanjiti broj smrtnih slučajeva koji se pripisuju vožnji pod utjecajem droga ili alkohola, a povod je bila vrlo uspješna implementacija kamera sa sustavom za otkrivanje korištenja mobilnih telefona. Naime, uvođenjem Acusensusovog sustava u Novom Južnom Walesu broj prijestupa povezan s korištenjem mobilnih telefona smanjio se čak šest puta. 

Pročitajte više