VIDEO Predstavljen automobil s najboljom aerodinamikom, doseg je fantastičan

Foto: Lightyear

PRVI testovi u zračnom tunelu potvrdili su da se radi o automobilu s najboljom aerodinamikom u svijetu, odnosno s najmanjim koeficijentom otpora zraka. 

Ime mu je Lightyear 0, a nakon testova provedenih u zračnom tunelu na FKFS-u u Stuttgartu potvrđena je i bolja aerodinamika od prvih projekcija. Koeficijent otpora zraka Cd je 0.175, što će ulaskom u serijsku proizvodnju biti najbolji rezultat u povijesti za bilo koji serijski automobil. 

Tehnološki direktor kompanije Arjo van der Ham ne skriva oduševljenje rezultatima. "Iznimno smo ponosni na ovo nevjerojatno postignuće. Morali smo krenuti od praznog lista papira kada smo počeli razvijati našu tehnologiju i - uz puno predanosti i napornog rada - nastavljamo pomicati granice sa svakom ovakvom prekretnicom.“

Lightyear 0 je ujedno i solarni auto s panelima raspoređenim na prednjem poklopcu i krovu u površini od ukupno pet četvornih metara. Doseg s baterijom od 60 kWh je 1000 km, i to prema ljetnim mjerenjima potrošnje energije na dionici dugoj 50 km u Nizozemskoj.

Solarni paneli mogu osigurati dodatnih 70 km dosega, pa u tvrtki procjenjuju da bi solari godišnje mogli osigurati i do 11.000 km dosega. Teoretski to znači da ovaj auto i ne treba punjenje, naravno uz neke preduvjete poput puno sunčanih sati. 

Tvrtka već najavljuje Lightyear 2, koji bi u proizvodnju trebao stići 2025. godine. Njihov cilj u odnosu na prosječan električni auto je povećati doseg za 100 posto, smanjiti potrebu za punjenjem pet puta te postići pristupačne troškove vlasništva samog automobila. 

 

Pročitajte više