VIDEO Vlasnici u očaju sve češće ostavljaju otključane automobile, evo zašto

Screenshot: Twitter

NAJNOVIJE snimke jasno pokazuju koliko je malo nepažnje potrebno da ostanete bez dragocjenosti. 

Opće je poznato da se vrijednosti ne ostavljaju na vidljivom mjestu u automobilu. Magnet je to koji snažno privlači kradljivce, a oni neće dva puta razmisliti. Prilika čini lopova, a u ovom slučaju mnogi su spremni riskirati. 

I dok se prije upozoravalo da se na sjedalima ne ostavljaju novčanici, torbe i ruksaci, danas to vrijedi za gotovo sve osobne stvari. O mobilnim telefonima i tabletima da ne govorimo, ali u tu grupu svakako se mogu svrstati i neki drugi predmeti poput slušalica, prenosivih baterija, ključeva i sličnog.

Stručnjaci savjetuju kako je dobro da prije izlaska iz automobila provjerite i stražnje sjedalo te da nikako ne ostavljate odškrinute prozore. Parkirajte na osvijetljenim mjestima i u ulicama s više prolaznika. 

 

Krade se i danju, rezignirani vlasnici ostavljaju otključane automobile

Snimka iz San Francisca prikazuje koliko su danas kradljivci bahati. Lišeni bilo kakvog straha od policije i osude javnosti doslovne krstare ulicama u potrazi za ulovom. A taj ulov je automobil koji na vidljivom mjestu ima neku dragocjenost. Ako je auto otključan, tim bolje, a ako nije, ne radi se o velikoj prepreci. U žurbi će razbiti staklo i opet uzeti ono što su planirali otuđiti. 

Najnoviji podaci govore kako San Francisco bilježi drastičan rast provala u automobile. Mjesečno ih bilježi oko 1500, a ove godine i preko 10.000. A kako sve to izgleda pokazao je jedan sudionik u prometu koji je odlučio pratiti "sumnjivi Lexus". 

>> VIDEO Sve više ljudi u Kaliforniji ostavlja otvorene prtljažnike, evo i zašto

"Počeo sam ih pratiti, a oni jednostavno nisu marili prate li ih ili ne", rekao je snimatelj lokalnom novinaru. Provale su toliko česte da pojedini vlasnici ostavljaju otključana vozila kako ne bi morali mijenjati vlastite prozore i poklopce prtljažnika. Također nerijetko ostavljaju i poruke provalnicima s informacijom kako nemaju vrijednosti u automobilu. 

Mala je to korist od svega jer se prema informacijama lokalnih radionica bilježi drastičan rast zamjene stakala na automobilima. Neki dolaze i jednom tjedno, a neki su toliko česti da ih imaju na brzom biranju na mobitelu. 

Iz policije kažu kako su gotovo nemoćni. "Kad ih uhitimo zbog provale, problem je što ih brzo puštaju nakon priznanja te se odmah vraćaju tamo i ponovo to čine", rekao je nadzornik Dean Preston, izvještava New York Post. "Mnogi od njih čak imaju narukvice za praćenje na gležnjevima i još uvijek ih nije briga. Postoji to potpuno zanemarivanje jer znaju da će se jednostavno izvući."

Ova praksa postala je učestala još tijekom pandemije, a kako stvari stoje, još nije pronađeno rješenje za povratak sigurnosti na ulice američkih gradova. Nadajmo se da ova praksa neće postati česta i na ulicama naših gradova. 

Pročitajte više