Volkswagen će električnim bolidom pokušati srušiti rekord Pikes Peaka

 Foto: Volkswagen

VOLKSWAGEN se nakon više od tri desetljeća odsustva vraća na najpoznatiji svjetski uspon, onaj na Pikes Peak. 
 
U tu svrhu Volkswagen razvija novi električni bolid s pogonom na sve kotače, a koji ćemo vidjeti 24. lipnja iduće godine na startu utrke. Električni prototip s tehnologijom budućnosti pokušat će odvesti dionicu u rekordnom vremenu. Prevedeno to znači da bi uspon dug 20 km do cilja na 4.300 m nadmorske visine morao odvoziti za manje od 8:57,12 koliko je trebalo prošle godine Rhysu Millenu u njegovom bolidu. 
 
"Naše električno trkaće vozilo bit će opremljeno inovativnom tehnologijom u području akumulatora i pogona. Ovaj ekstremni ispit izdržljivosti na Pikes Peaku donijet će nam važna saznanja u pogledu daljnjeg razvoja i pružiti uvid u naše proizvode i njihovu tehnologiju", objasnio je voditelj odjela za razvoj dr. Frank Welsch.
 
 
Električni prototip razvija Volkswagen Motorsport u uskoj suradnji s odjelom za tehnički razvoj u Wolfsburgu. Volkswagen Motorsport zadnji je put sudjelovao u utrci na Pikes Peaku 1987. godine sa strašnim Golfom s dvama 1.8 motorima i ukupnom snagom od 650 KS. Bio je sposoban 100 km/h uhvatiti za 3,4 sekundi, a nažalost nije završio utrku - kapitulirao je tri zavoja prije cilja. 
 
Razvoj električnog trkaćeg automobila veliki je zalogaj za Volkswagen, ali i jasan signal drastične transformacije kroz koju div iz Wolfsburga prolazi. Do 2025. godine s čak 23 modela s potpuno električnim pogonom želi biti vodeći proizvođač električnih automobila u svijetu. 

Pročitajte više