Volkswagen je na najdepresivniji dan predstavio svoj najšareniji auto

Foto: Volkswagen

ČETVRT stoljeća nakon debija originala vraća se najšarenija izvedba popularnog Volkswagena.

Poznat kao Harlekin, šareni Polo je debitirao 1995. godine. Nije trebao ni ići u proizvodnju, ali je VW pod pritiskom popustio i na kraju proizveo 3100 primjeraka. To na kraju nije bilo dostatno da zadovolji zahtjeve tržišta. Brojni primjerci su i danas na cestama, a na tržištu redovito postižu dobru cijenu. 

Koncept razigranog Pola svidio se mnogima, pa i Amerima koji su uvezli nešto manje od 300 primjeraka, ali broj većeg Golfa. Za sve su zaslužne četiri boje u koje je bio obojen eksterijer vozila. Volkswagen je sad odlučio ponoviti tu shemu na Polu koji broji zadnje mjesece na tržištu. 

Nažalost, napravljen je samo jedan primjerak, a i taj neće na cestu. Završit će u muzeju u Nizozemskoj. 

Ideja Pola u četiri boje počiva na modularnoj definiciji automobila. Volkswagen je s trećom generacijom Pola odlučio auto podijeliti na četiri cjeline i tako se prilagoditi zahtjevima kupaca. Plava boja je bila za motor i karoseriju, žuta za opremu, crvena za opcije, a zelena za izbor boja. Kako bi bolje vizualizirao taj koncept izradio je 20 Pola u takvoj kombinaciji boja za promotivne svrhe unutar Volkswagena.

Međutim, ovakav Polo je viđen u javnosti i ubrzo je bilo sve više onih koji su ga htjeli kupiti.

Volkswagen je krenuo proizvesti tisuću primjeraka, a to je napravljeno tako da se proizvelo po 250 primjeraka u svakoj boji, te su im naknadno zamijenjeni dijelovi. Iznutra su automobili dobili plave detalje i Blaupunkt audiosustav. Potražnja nije stala pa se proizvodnja nastavila.

Recimo i kako je Volkswagen kasnije ponudio i Golfa u Harlekin izdanju.

Pročitajte više