Volkswagen ukinuo još jedan atraktivni model

Foto: Volkswagen

DOBA klasičnih sportaša je iza nas, pa tako u mirovinu odlazi i jedan GTI. 

Legendarno ime, osim Golfa i Pola, nosi i maleni up!, koji je GTI izvedbu dobio još 2016. godine. Ušminkan u skladu s troslovnom oznakom koja redovito donosi atraktivne detalje izvana, ali i dekoraciju poput kariranih sjedala iznutra, dobio je nešto skromniji motor. Njegov 1.0 TSI daje 116 KS i 200 Nm, što je dovoljno za sprint do stotke u 8.8 sekundi uz respektabilnih 193 km/h maksimalca. 

Vijest o ukidanju ponude za up! GTI dolazi netom nakon informacije kako je model povučen s britanskog tržišta. Volkswagenov glasnogovornik je potom za nizozemsko izdanje magazina Top Gear potvrdio kako se dotični model više ne može naručiti

Zbog njegovih karakteristika mnogi su ovaj automobil doživljavali duhovnim nasljednikom prvog Golfa I GTI. Masom, snagom, pa i performansama mu je vrlo blizak, dok je estetski gotovo nemoguće naći poveznicu.

Volkswagenov najmanji GTI nije imao brojnu konkurenciju, pa je samim time stekao poseban status. Ipak, nedovoljan da bi ostao u postavi. Uostalom, sami up! vrlo vjerojatno neće dobiti nasljednika, već će njegovo mjesto ispuniti električni ID.1 ili ID.2.

Tu loše vijesti ne staju jer je vrlo izgledno da ista sudbina čeka i veći Polo GTI. Kao što je prvi čovjek Volkswagena Thomas Schäfer istaknuo, uvođenje Euro 7 norme učinit će male automobile preskupim. Primjera radi, supkompakti bi mogli poskupjeti između 3000 i 5000 eura.

Pročitajte više