Znate li što je akvaplaning? Može se dogoditi i vama, jako je opasno

Foto: 123rf

U KIŠNIM danima, ponajprije tijekom jeseni, na cesti se često stvaraju duboke lokve i povećava se opasnost od proklizavanja, što je mnogima poznatije kao akvaplaning.

Gume se kližu i ne reagiraju na upravljanje, kočenje ili ubrzavanje. Vozilo čak može proklizati ili se vrtjeti. To se događa kada se voda između pneumatika i ceste ne može ukloniti dovoljno brzo. Taj sloj vode nakuplja se na prednjem dijelu guma dok tlak guma ne premaši pritisak guma na cestu. Tada gume gube kontakt s kolnikom.

Kako izbjeći akvaplaning?

Proklizavanje možete izbjeći pažljivim praćenjem stanja na cesti i prilagođenom brzinom vožnje na mokroj podlozi. Smanjite brzinu kada se približavate velikim lokvama ili stajaćoj vodi.

Svaki mjesec provjerite tlak zraka u gumama. Tlak zraka koji je manji od 30% od preporučenog uvelike povećava rizik od proklizavanja.

Također, svaki mjesec provjeravajte istrošenost i dubinu gazećeg sloja. Što vam je veći gazeći sloj, vaše gume mogu raspršiti više vode. Guma koja ima dubinu profila od samo 4 milimetra može proklizati već kod 10 kilometara na sat manje brzine od nove gume.

Što učiniti kada dođe do akvaplaninga?

Ako do proklizavanja ipak dođe, nemojte paničariti i nikako nemojte naglo pritiskati kočnicu. Smanjite pritisak na papučicu gasa dok ne usporite, a obruč upravljača zadržite u položaju prije proklizavanja i pratite ponašanje automobila. 

Vrlo je važno da ne okrećete naglo upravljač, čak ni ako auto polako klizi prema rubu ceste.

Pročitajte više