Amazon radi na televizijskoj adaptaciji poznatih švedskih kriminalističkih romana

Screenshot: Youtube/Sony

PRODUKCIJSKA kuća Amazon MGM Studios službeno je potvrdila da radi na televizijskoj adaptaciji švedskog kriminalističkog književnog serijala Millenium, koji je kreirao Stieg Larsson. Izvršna producentica serije će biti Veena Sud, a uz Amazon MGM Studios, na produkciji će raditi kuće Left Bank Pictures i Sony Pictures Television, donosi Variety. 

Veeni Sud ovo nije prvi susret s kriminalističkim serijama - u 2018. godini bila je producentica Netflixove krimi-serije Seven Seconds, dok je u 2011. radila na seriji The Killing, baziranoj na danskoj seriji Forbrydelsen. Sud je također bila izvršna producentica i scenaristica na CBS-ovom Zaboravljenom slučaju.

Amazon je još u svibnju 2020. najavio da radi na seriji koja je bazirana na Larssonovim romanima i koja je trebala pratiti jednog od najpopularnijih likova iz romana, hakericu Lisbeth Salander. Trenutno nije poznato hoće li radnja serije ostati ista ili će doći do promjena sada kada serija ima izvršnog producenta. 

Jedan od najprodavanijih književnih serijala svih vremena 

Larsson je prije svoje smrti napisao prva tri romana iz serijala, a to su Muškarci koji mrze žene, Djevojka koja se igrala vatrom i Kule u zraku. Nakon njegove smrti švedski autor David Lagercrantz je napisao još tri romana iz serijala, koji su objavljeni 2015., 2017. i 2019. Prava na kriminalistički serijal trenutno ima izdavačka kuća Polaris, koja je najavila još jednu trilogiju, na kojoj radi autorica Karin Smirnoff. Prošle godine je objavljen prvi roman iz nove trilogije. 

Larssonov serijal je zasad prodan u više od 100 milijuna primjeraka diljem svijeta, što ga čini jednim od najprodavanijih književnih serijala svih vremena. Glavni likovi cijele sage su Lisbeth Salander, asocijalna mlada hakerica s traumatičnom prošlošću, i Mikael Blomkvist, istraživački novinar i vlasnik časopisa Millenium. 

Brojne adaptacije

Švedski redatelji Niels Arden Oplev i Daniel Alfredson 2009. godine snimili su filmsku trilogiju utemeljenu na Larssonovim romanima. Trilogija je stekla ogroman uspjeh i u Švedskoj i u ostatku svijeta.   

Dvije godine kasnije izašla je američka adaptacija romana Muškarci koji mrze žene, koju je režirao David Fincher, a glavne uloge igrali su Daniel Craig i Rooney Mara. Slično švedskim filmovima, Fincherova verzija Muškaraca koji mrze žene bila je kritički i komercijalni uspjeh, a Mara je za svoju ulogu dobila nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice. 

No nisu sve adaptacije bile jednako uspješne. Redatelj Fede Álvarez je u 2018. godini radio na akcijskom trileru Što nas ne ubije, baziranom na prvom romanu iz Lagercrantzove trilogije. Film je bio promašaj na kino blagajnama, a kritičari su imali podijeljena mišljenja, s tim da su mnogi pohvalili izvedbu Claire Foy, koja je utjelovila Lisbeth.

Pročitajte više