Bolju glumu u sitcomu svijet nije vidio. A za tu ulogu nije dobio nijednu nagradu

Foto: Press

"Ne mogu umrijeti s dostojanstvom, ja nemam dostojanstva. Želim biti osoba koja ne umre s dostojanstvom. Cijeli život sam živio u sramoti, zašto bih onda dostojanstveno umro?"

Karakter Georgea Costanze na početku je bio inspiriran imitacijom Woodyja Allena, što je vidljivo u prvoj sezoni Seinfelda. Međutim, Larry David ga je počeo pisati prema sebi, a kako je glumac Jason Alexander sve više vremena provodio s Davidom, polako je shvatio tu promjenu i počeo dodavati svoj pečat. Rezultat je jasan u ostatku serije.

Georgie boy je osoba s kojom se neće moći poistovjetiti samo netko tko je nesiguran u sebe nego i bilo tko suočen sa svakodnevnim situacijama, tko pokušava izbjeći probleme na neki lukav način, tko se želi trenutno zadovoljiti i zaboraviti na spomenuto dostojanstvo.

Tu su frustracije, unutarnji bijes, sve vrlo lako prepoznatljivo. Očiti primjer je scena u kojoj George tek na putu kući shvaća na koji način je trebao odgovoriti na uvredu kolege pred ostalima. Zar se to nikome nije dogodilo?

Razlika između običnog čovjeka i Georgea je to što je on izgradio novu situaciju (u drugom gradu) kako bi ga isti kolega ponovno uvrijedio na isti način, samo da bi mogao upotrijebiti pripremljeni odgovor iz puške. To je jedan od razloga zašto je cijela serija dar s neba.

Ostao bez nagrade

Sedam puta zaredom nominiran za Emmyja, četiri puta za Zlatni globus, ali nije osvojio nijednu od tih najvažnijih nagrada za Costanzu, što mora biti najveća sramota u povijesti obje nagrade. Alexander nije samo najbolji glumac u Seinfeldu, njegova je gluma jedna od najboljih ikad viđenih u bilo kojem sitcomu.

Čak je bio malo parodiran u Curb Your Enthusiasm kad je igrao sebe i objavio knjigu Acting without Acting, što je sjajna fora jer je uvijek bio poznat kao dobar glumac, a ostatak ekipe ga onda ogovara zbog pretencioznog naslova tanke knjige. To je jedna poluinterna šala koju samo Larry David može smisliti...

Što se tiče njegovih filmova, uglavnom je imao sporedne uloge, ali uvijek je bio upečatljiv i doprinio je filmovima kao što su Zgodna žena, Jakobova ljestvica, Shallow Hal, Obala komaraca, Hachiko: Priča o psu, dao je glas u Zvonaru crkve Notre-Dame i tako dalje. To je pristojno, ali ni blizu dovoljno za Jasonov talent. To je zapravo samo još jedan razlog da se Seinfeld cijeni više jer da nije bilo te serije, vjerojatno nikada ne bismo saznali o kakvom se majstoru humora radi.

Imao je i "svoj" sitcom, on je bio u glavnoj ulozi i Malcolm-Jamal Warner u podršci. Zvao se Listen Up i nije izgledao tako loše, ali propao je nakon jedne sezone. Ipak, uspjeh na Broadwayu dodaje još jedan važan element njegovom opusu. Čak je 1989. osvojio prestižnu nagradu Tony za najbolju glavnu ulogu, ako je sve ovo ostalo malen dokaz koliko je dobar.

"The jerk store called, they're running out of you!" Pravim imenom Jay Scott Greenspan, poznatiji kao Jason Alexander, besmrtan kao - George Costanza.

Pročitajte više