Christopher Lee je bojkotirao premijeru Povratka kralja zbog ove scene

Screenshot: Youtube/New Line Cinema

POKOJNI sir Christopher Lee bio je poznat po svojim ulogama negativaca, od grofa Dookua u Ratovima zvijezda do Scaramange u Čovjeku sa zlatnim pištoljem, ali uloga po kojoj ga većina fanova pamti je Saruman u filmskoj adaptaciji Gospodara prstenova.

Lee je bio veliki fan trilogije J.R.R. Tolkiena, a desetljećima mu je san bio glumiti čarobnjaka Gandalfa, kojeg je u filmskoj adaptaciji Petera Jacksona naposljetku utjelovio sir Ian McKellen. 

Iako glumac nije uspio dobiti željenu ulogu, bio je jednako posvećen ulozi zlog čarobnjaka Sarumana. Osim što je bio veliki fan književne trilogije, Lee je bio jedini član glumačke postave koji je imao priliku upoznati Tolkiena prije njegove smrti 1973. godine. To je upravo razlog zbog kojeg mu je autentičnost bila na prvom mjestu tijekom snimanja filma. 

Glumac je bio toliko posvećen vjernom prikazu djela koje voli da je na kraju došao u sukob s Peterom Jacksonom. Jackson je tijekom jednog intervjua otkrio da je u posljednjem nastavku trilogije, nazvanom Gospodar prstenova: Povratak kralja, morao izbaciti Leejevu scenu iz finalne verzije filma. To je dovelo do toga da je Lee odlučio bojkotirati premijeru Povratka kralja, piše Collider. 

Izbačena scena prikazivala je Sarumanovu smrt, za koju je bio zaslužan njegov pomoćnik Grima Gujoslov. Gledatelji koji nisu čitali Tolkienovu trilogiju nisu znali kako je okončao zli čarobnjak, što je dovelo do mnoštva pitanja na internetu.

Lee je smatrao da je ta scena od velike važnosti za priču, dok je Jackson vjerovao da bi ta scena pokvarila postojeći narativ posljednjeg filma. "To je jedna od najvažnijih scena u cijeloj trilogiji", rekao je Lee. "Zato što je to Saruman, veliki neprijatelj smrtnika, najgori protivnik Prstenove družine." 

Iako je Jackson izrezao scenu Sarumanove smrti iz verzije filma koja se prikazivala u kinima, ona je kasnije bila dostupna na DVD-u. Unatoč bojkotu i sukobu, Lee i Jackson su se nakon par godina pomirili i odlučili ponovno surađivati na trilogiji Hobit. Prije nego što je pristao doći na premijeru Hobita, Lee je u polušali upitao Jacksona: "Jesam li još uvijek u filmu!?", na što je redatelj ovog puta mogao odgovoriti potvrdno.  

Pročitajte više