Dokumentarac o Schwarzeneggeru na Netflixu je, kako bi on sam rekao, bullshitting

Foto: Press

Samo nekoliko dana nakon što je osvanuo na Netflixu u prvoj televizijskoj seriji u svojoj karijeri (FUBAR), Schwarzenegger se na američkom streaming servisu pojavio u trodijelnom dokumentarcu naslovljenom jednostavno Arnold. Serijal je napravljen po već oprobanom šnitu televizijskog dokumentarizma, koji kaže da svog glavnog lika posjednete na neki stolac, prikupite arhivske snimke i pustite ga da kaže zašto vi baš o njemu pravite film. 

Arnold je za početak sjeo u jacuzzi, zapalio cigaru i s pogledom uperenim u snježne vrhove planina započeo svoju priču. Odvodi nas u ruralni austrijski Thal, gdje je (u pejzažu koji podsjeća na omot mliječne čokolade) odrastao sa zahtjevnom majkom i ocem koji je izgubio rat kao njemački vojnik, vratio se kući s PTSP-om i nakon toga godinama tukao svoje sinove remenom.

Arnold je već tada shvatio da ne želi živjeti kao svi Austrijanci, ići u školu do 18. godine i potom uzdržavati obitelj, a naučio je i najvažniju životnu lekciju.

Moraš zaraditi doručak

Mozak i stvarnost bildaju se kao mišići, kaže Arnold otkrivajući da je u svijet fitnessa krenuo kada je vidio Rega Parka na plakatu za film Herkul ispred nekog kina u Grazu. U tišini je bildao satima i mislio o tome kako će postati prvak u bodybuildingu i filmska zvijezda.

Put od dječaka sa sela do najpoznatijeg mišića Hollywooda nije bio lak. Bavio se nekretninama i snimao loše filmove dok se, usprkos svađi s moćnim producentom Dinom De Laurentisom, nije pojavio u ulozi Conana. Agenti su ga teško prodavali u doba kada su sitni dečki poput Al Pacina i Dustina Hoffmana bili u trendu. A i glumio je toliko loše da su ga morali sinkronizirati. 

 

Arnold je vraški zabavan, duhovit i tašt. Širi svoje trapezne mišiće kao kobra vrat i hvali se iskustvom koje bi moglo stati u nečija tri života uz pomalo otrcane motivacijske slogane za uspjeh. Ostani gladan. Vizualiziraj. Rano liježi, rano ustaj, krvavo treniraj i reklamiraj.

U drugom dijelu serijala, koji govori o njegovoj glumačkoj karijeri, pojavljuje se ekipa iz snova. O Arnoldu govore James Cameron, Jamie Lee Curtis, Danny DeVito, Ivan Reitman i Linda Hamilton, a tu je i njegov najveći rival Sylvester Stallone, s kojim je Schwarzenegger bio u nekoj vrsti antagonizama i borbi za prevlast na velikim ekranima.

Naravno, vrhunac epizode je trenutak kada započinje priča o Arnoldovoj najpopularnijoj ulozi, onoj koju je u prvom filmu o Terminatoru započeo sa svega 26 rečenica u scenariju. Tu je i pozadina nastanka slavne rečenice "I’ll be back". 

Karakterna uloga? Ma daj, želim biti zvijezda

Schwarzenegger tvrdi da su stvari u njegovom životu proizilazile iz njegovog "sranja", a izraz "bullshitting" (koji uporno koristi u filmu) oslikava njegovo blefiranje i nonšalanciju prema situacijama u kojima se nalazio. Sve se takvim i čini, a ni za to nema dovoljno argumenata, ali je luckasto i gledljivo kao uostalom i njegov veliki hit Istinite laži.

Tu je podosta priče koja ne drži vodu, slučajnih susreta, misterioznih poziva i lažnih sukoba. O njegovoj pripadnosti klanu Kennedyjevih, na primjer, govori se samo kroz vizuru odnosa s Marijom Shriver i njihovo četvero djece, a sasvim slučajno njegov se uspon u Hollywoodu poklapa s trenutkom kada je na teniskom turniru upoznao i ludo se zaljubio u svoju buduću suprugu, nećaku JFK-a.

Politika je dosadna, a sva naša uzbuđenja sagorijevaju na drugom dijelu dokumentarnog serijala. Treći dio potpuno ruši dramaturgiju i odvodi nas u priču o Arnoldovoj političkoj karijeri i izazovima kampanje koju je vodio kao kandidat za guvernera Kalifornije uz brojne izjave njegovih suvremenika, među kojima je i komičar Jay Leno.

Kraj je nešto kao sapunica s Mr. Universom u glavnoj ulozi, kojeg je 15 žena optužilo za neprimjereno pipkanje i koji skrušeno priznaje da s kućnom pomoćnicom ima 15-godišnjeg sina. 

Nakon gledanja serijala nećete biti nagrađeni dopaminom (kao nakon teškog treninga u teretani), ali serijal je biografska poslastica za Arnoldove obožavatelje i one koji su zarobljeni u vremenu holivudske popularne kulture osamdesetih.

Arnold donosi nikad viđene dokumentarne snimke i fotografije te nas vodi u vrijeme kada su filmovi bili zabavni i trudili se promovirati američki san i priču o uspjehu (udaranje u mesne polovice u Rockyju i ostali stereotipi). 

Arnie se doista naradio, a čini se da je i ovaj "zalogaj" zaradio bildajući svoj ugled u izdašnom Netflixovom projektu. Naime, tako je s mišićima. Brzo ih napušeš, ali se oni još brže ispušu ako ne vježbaš. 

I da. Arnold ima impresivnih 8.2 na IMDb-ju. 

Pročitajte više