Doznajte kako su kritičari ocijenili svaki film u franšizi Alien

Screenshot: Youtube/ 20th Century Studios

SVJETSKI poznata franšiza Alien postala je jedan od glavnih temelja znanstveno-fantastične kinematografije, a sve je počelo 25. svibnja 1979. godine, kada je premijerno prikazan Alien. Tog dana redatelj Ridley Scott dao je svijetu prvi film ove franšize, katalizator za stvaranje jedne od najuspješnijih i najutjecajnijih filmskih franšiza svih vremena.

U središtu Aliena je lik Ellen Ripley, koju je utjelovila Sigourney Weaver, koja je borbom protiv izvanzemaljaca postala jedna od najzapamćenijih filmskih junakinja i ikona popularne kulture. Sa svojom jedinstvenom mješavinom znanstvene fantastike, horora i akcijske drame, Alien je postavio novi standard za žanr, zbog čega je i danas relevantan i omiljen kod publike i kritičara.

U nastavku donosimo rang-listu filmova franšize Alien, počevši od najniže do najviše ocijenjenih filmova na stranici Rotten Tomatoes.

8. Aliens vs. Predator: Requiem (2007) - 12% na Rotten Tomatoes

 

U ovom filmu, koji su režirali Colin i Greg Strause, stanovnici Gunnisona u Coloradu nađu se u središtu sukoba dviju izvanzemaljskih vrsta, koje su svoju borbu donijele na Zemlju.

Prema kritičarima, "mnoštvo krvi i nasilja u odnosu na prvi film Alien vs. Predator ne može opravdati zbunjujuću montažu, pretamnu rasvjetu i nedostatak novih ideja u Requiemu". 

7. Alien vs. Predator (2004) - 22% na Rotten Tomatoes

Bogati i ambiciozni Charles Bishop Weyland financira ekspediciju na Antarktiku s nadom da će pronaći misteriozan izvor topline koji je tamo detektiran. No, Weyland i njegov tim otkrivaju piramidu i susreću se s parazitskim Alienima. Dodatni problem nastaje kad dolazi druga izvanzemaljska vrsta, Predatori, koji započinju borbu s Alienima, a ljudi se nađu u središtu njihovog sukoba. 

Film redatelja Paula W.S. Andersona nije impresionirao kritičare jer sadrži jednodimenzionalne likove i krvoproliće koje ne izaziva strah u gledateljima.

6. Alien 3 (1992) - 47%

Ellen Ripley je jedina preživjela kada se njena letjelica sruši na Fiorinu 161, pustoš nastanjenu bivšim zatvorenicima iz najstrožeg zatvora na planetu. Ripley se ponovno mora suočiti s izvanzemaljcem koji lovi zatvorenike i čuvare. Bez oružja ili moderne tehnologije, Ripley predvodi muškarce u borbi protiv zastrašujućeg stvorenja.

Kritičari tvrde kako ovaj nastavak, koji je režirao David Fincher, proširuje mitologiju franšize na riskantan način, ali jednostavno nije dovoljno uzbudljiv.

5. Alien Resurrection (1997) - 53%

 

U nastavku franšize koji je režirao Jean-Pierre Jeunet prošlo je dvjesto godina otkako je Ellen Ripley umrla na Fiorini 161. Na medicinskom istraživačkom brodu USM Auriga tim znanstvenika klonira Ripley uz pomoć uzoraka DNA i uklanja embrij vanzemaljske matice, koji se nalazio u njoj u trenutku njene smrti.

Kritičari tvrde da je ovaj film poboljšanje u usporedbi s prethodnikom, ali mu nedostaje emocionalnost koju su imala prva dva nastavka.

4. Alien: Covenant (2017) - 65%

Članovi kolonijalnog broda Covenant na putu za udaljeni planet s druge strane galaksije otkrivaju mjesto za koje vjeruju da je neistraženi raj. Tamo susreću Davida, androida koji je preživio ekspediciju Prometheus. Misteriozni svijet uskoro postaje mračan i opasan kada neprijateljski izvanzemaljac prisili posadu na smrtonosnu borbu za preživljavanje.

Alien: Covenant redatelja Ridleyja Scotta oduševio je i kritičare i gledatelje, iako nije "odveo serijal u neki novi smjer".

3. Prometheus (2012) - 73%

 

Otkriće tragova porijekla čovječanstva na Zemlji vodi tim istraživača do najmračnijih dijelova svemira. Dva briljantna mlada znanstvenika vode ekspediciju u kojoj pokušavaju naći više oblike života, ali nisu spremni na teror koji ih čeka.

Iako ovaj prednastavak koji je režirao Ridley Scott nije odgovorio na sva pitanja o Alien franšizi, kritičari su pohvalili kinematografiju i izvedbu Michaela Fassbendera, koji je glumio androida Davida. 

2. Aliens (1986) - 98%

Nakon što je lebdjela u svemiru 57 godina, Ripleyinu letjelicu pronađe tim za spašavanje. Po dolasku na mjesec LV-426, na kojem je bila ljudska kolonija, marinci nalaze samo jednog preživjelog, devetogodišnju djevojčicu nazvanu Newt. Ali čak ni iskusni marinci s najmodernijim oružjem nisu dorasli stotinama izvanzemaljaca koji su napali koloniju.

Drugi nastavak franšize režirao je James Cameron, a po riječima kritičara, radnja se odvija puno brže u usporedbi s prvim filmom i sadrži više akcije, dok Sigourney Weaver još jednom impresionira svojom izvedbom.

1. Alien (1979) - 98%

 

Na prvom mjestu je Alien, moderni klasik koji miješa znanstvenu fantastiku, horor i dramu u besprijekornu cjelinu.

Film prati posadu komercijalnog svemirskog broda Nostromo koja se tijekom povratka kući budi kako bi istražila poziv u pomoć s izvanzemaljskog broda. Teror počinje kada posada naiđe na gnijezdo jaja unutar broda, a iz jednog jajeta iskoči stvor i zalijepi se za lice jednog od članova posade.

Pročitajte više