Evo kako je Steven Spielberg učinio kraj ovog hit hororca još strašnijim 

Foto: EPA/Screenshot:Youtube/Blumhouse Productions

UNATOČ malom budžetu od samo 15.000 dolara i vremenu snimanja od sedam dana, redatelj Oren Peli uspio je napraviti horor film koji danas mnogi svrstavaju u klasike žanra. Radi se o filmu Paranormalno (Paranormal Activity) iz 2009. godine, u kojem mladi par teroriziraju paranormalne sile koje se nalaze u njihovoj novoj kući. 

No, prije nego što je film postao hit, producenti su distributerima i potencijalnim kupcima, među kojima je bio i Steven Spielberg, podijelili DVD-e prvotne verzije filma, donosi Collider. Spielberg je bio toliko prestravljen nakon gledanja filma da je na trenutak pomislio kako je DVD uklet, jer je u svojoj kući počeo doživljavati čudne nezgode. DVD je u vreći za smeće vratio u DreamWorksovo sjedište, nakon čega je kontaktirao Pelija i savjetovao mu da promijeni kraj kako bi bio još strašniji. 

 

Alternativna verzija završetka

U originalnom završetku možemo vidjeti mladi par Katie (Katie Featherson) i Micaha (Micah Sloat), kako spavaju sve dok se Katie ne probudi i ne počne gledati Micaha. Katie zatim izlazi iz sobe i počne vrištati, što probudi Micaha, koji brzo trči do svoje partnerice. U pozadini čujemo nekakvu buku, ali ne vidimo što se događa.

Katie sva krvava, s nožem u rukama, ulazi u sobu i sjedne na krevet, a na ekranu možemo vidjeti kako prolaze sati. Nakon nekog vremena netko ostavlja glasovnu poruku na njihov telefon i dolazi u kuću gdje otkriva mrtvog Micaha. Pola sata kasnije dolazi policija i upuca Katie. 

Spielberg je vjerovao da originalni kraj nije dovoljno šokantan za prosječnog gledatelja, pa je predložio alternativni kraj koji bi se svidio široj publici. Peli je odlučio poslušati puno iskusnijeg Spielberga i ponovno je snimio završetak, koji je ubacio u finalnu verziju filma.

U Spielbergovom završetku možemo vidjeti kako je Micah bačen natrag u spavaću sobu, a kamera, koja sve snima, zbog udarca pada na pod. U sobu zatim ulazi krvava Katie, koja se spusti na pod i počne njušiti svog partnera. Katie se zatim okrene, nasmiješi i naglo skoči na kameru, što gledatelju ulijeva strah u kosti.  

Iako je Peli u film ubacio Spielbergovu, puno kraću, verziju završetka, i dalje mu je originalni završetak draži jer nije htio da film završi uz najobičniji "jump scare".

"Pokušao sam se boriti za svoj završetak, ali na kraju dana, film je funkcionirao i s novim završetkom. S vremenom sam ga prihvatio i zavolio. Ipak, i dalje mi je moj završetak draži, ali ne žalim se ni na novi", rekao je Peli tijekom jednog intervjua.   

S obzirom na uspjeh filma, koji je na budžetu od 230.000 dolara (15.000 je koštalo snimanje, a 215.000 postprodukcija) zaradio 194.2 milijuna dolara, sa sigurnošću možemo reći da je Peli napravio dobar izbor i da je manje, ponekad, zaista više. 

Pročitajte više