FIFA je prošlost, novi kralj nogometa je EA Sports FC 24

Screenshot: YouTube

EA SPORTS FC 24 je novo izdanje popularne simulacije nogometa. Nakon 30 godina prvi put će nogometna franšiza Electronic Artsa nositi drugo ime. Međutim, razlaz FIFA-e i razvojnog studija ne znači da igrači sada mogu očekivati nešto sasvim drugo i revolucionarno.

Da nema promjene imena, vjerojatno nitko ne bi ni primijetio da se radi o novoj nogometnoj simulaciji. Neki igrači, recenzenti i jutjuberi već su dobili pristup igri jer od danas joj mogu pristupiti oni koji su kupili skuplju verziju. Svi ostali morat će pričekati 29. rujna, kad spomenuti naslov bude dostupan široj javnosti.

Kako bi igra bila što vjernija stvarnosti, EA Sports uveo je HyperMotion V tehnologiju. Riječ je o tehnologiji koja koristi kamere s nogometnih utakmica kako bi prenijela kretnje igrača u animacije virtualnog svijeta. Pomoć u svemu dolazi od umjetne inteligencije koja te kretnje pokušava kopirati u najsitnije detalje. Volumetrijsku tehnologiju snimanja pohvalio je i novinar Evening Standarda Stuart Andrews.

"Obično bismo rekli: 'Pa što? Koga briga?', ali animacija je ovdje fantastična. Igrači djeluju življe i u mnogim situacijama jedinstvenije nego u bilo kojoj nogometnoj igri prije", tvrdi.

Hibridni timovi

Prvi put u povijesti Ultimate Teama, u momčadima će se moći kombinirati nogometaši i nogometašice međusobno. Electronic Arts je nakon razlaza s FIFA-om dobio otvorene ruke oko toga što može raditi u igri. I prva takva stvar je spajanje žena s muškarcima u najpoznatijem igraćkom modu. Sustav iz FIFA-e 23 ostao je isti, što se tiče kemije u momčadi. 

Osim žena, EA uvodi nekoliko novih posebnih kartica. Suradnja s Marvelom se nastavlja pa tako igrači od ove godine dobivaju 19 novih heroja - igrače poput Vincenta Kompanyja, Wesleyja Sneijdera, Tomasa Rosickog, Johna Arnea Rissea i Ludovica Gulyja. 

Ikone se također mogu pohvaliti novitetima. Od ove godine više nema tri verzije igrača (Base, Mid, Prime), već samo jedna. Osam novih ikona pridružilo se EA Sportsu, a neki od njih su Franck Ribery, Bobby Charlton i Zico.

Novi sustav atributa

EA Sports FC 24 uvodi takozvani PlayStyles sustav. Vještine u FIFA igrama nisu neka novost. Međutim, sada će se te vještine dodatno obogatiti pomoću PlayStylesa.

Uspjeh nogometaša na terenu uvelike će ovisiti o tome ima li odgovarajući PlayStyles atribut ili ne. U kombinaciji sa sustavom ocjena i već postojećim vještinama ovo će na terenu omogućiti ipak malo raznovrsniji način igranja.

Primjerice, ako je igrač dobar u izvođenju slobodnih udaraca, njegova vještina unaprijeđena PlayStyles atributom omogućit će mu da bude precizniji i jače udara loptu prema golu. Isto vrijedi i za presijecanje napada. Igrači koji će imati aktivirane potrebne atribute to će uraditi na bolji, sigurniji i, naposljetku, vještiji način. 

Vjernija verzija nogometa

Mnogima će se činiti kako EA Sports FC 24 uvodi više promjena nego su to radile FIFA igre. Za obožavatelje driblinga stigle su četiri nove vrste. Dobra je stvar što se izvođenjem driblinga sada mogu prekinuti udarci na gol i dodavanja. 

Uvedeno je i precizno dodavanje koje igračima zapravo nudi da ručno proigravaju suigrače. Dosad je sve bilo automatizirano pa se nerijetko događalo da nogometaši upute loptu tamo gdje nije bilo zamišljeno. Na precizno dodavanje veže se i precizno ciljanje, što igračima omogućuje da ručno naciljaju gdje žele puknuti loptu.

Uvedene su i mehanike felšanja te dodavanja glavom na zahtjev. Kontrolirani sprint također se smatra jednim od noviteta, kao i odguravanje protivnika prilikom građenja. Ono što je također zanimljivo jest i to da se igrači mogu spotaknuti na reklame ako se previše zatrče i ne zaustave na vrijeme. 

"Štoviše, interakcije na terenu osjećaju se da su više fizički. Uklizavanja i gruba presijecanja znaju biti brutalna, a čak i pokušaji odguravanja igrača s lopte izgledaju uvjerljivije", dodaje Andrews.

EA Sports 24 imat će mnogo više licenciranih momčadi i liga nego je to bio slučaj u prošlosti, prvenstveno zahvaljujući ubacivanju žena u Ultimate Team. Za ljubitelje hrvatskog nogometa, u igri se ponovno nalaze Dinamo i Hajduk, baš kao i Hrvatska nogometna reprezentacija.

Pročitajte više