Hitchcock je iz njega izvukao najbolje, a zbog nesretne ljubavi je propao

ALFRED HITCHCOCK ne bi bio Alfred Hitchcock da ne zna tragičnom, promašenom čovjeku dati novi život i iskoristiti ga za sličnog takvog lika, samo psihotičnog, zlog i naopakog, ali uz podvučene tužne crte koje daje glumčev život, to je ipak filmski dobitno.

Robert Walker je bio tragičan i prije Stranaca u vlaku, a tek je to postao kad je završio svoj život iste godine u kojoj je film izašao (1951.), promašen nije bio nikako, no nažalost tako se osjećao. Razlog? Žena. 

 

Sreo se sa slavnom Jennifer Jones u najranijim fazama holivudske karijere i nje i njega, vjenčali su se kada su oboje imali po 21 godinu, ali kako je brak protjecao, kako su snimili i zajednički hit film Since you went away, tako ju je Walker sve više volio, a ona se sve više vezivala za producenta Davida O. Selznicka.

"Kakve ja šanse imam protiv takvog čovjeka? Previše je moćan", bile su Walkerove riječi i uz te riječi naravno ide i flaša, a s njom uglavnom slijede padovi. Razvio je probleme sa psihom i alkoholizmom poslije razvoda, u 29. godini je završio čak u sanatoriju. 

Umro mlad, nakon uloge života

Nekako se sabrao poslije svega, ponovo oženio, dobio uloge u nekim solidnim filmovima, vrhunac doživio kao ocoubilački Bruno Anthony kod Hitchcocka i odigrao jednog od najboljih psihopata otkako je Alfreda, svijeta, vijeka i filma. Međutim problemi su ostali u njemu. Preminuo je sa svega 32 godine nakon miješanja alkohola i sedativa, službeno nije bilo samoubojstvo, ali kao da jest.

Tužni Walker je u Strancima u vlaku odigrao ulogu života i idejom o "razmjeni ubojstava" nije samo inspirirao Dannyja DeVitta na parodiju već i mnoge prave psihopate da probaju sličan recept. Njegov Bruno vuče teške komplekse od svog oca i bez obzira na to što ne možemo podržati njegove krvave ciljeve, simpatiziramo ga u neku ruku.

Jedna zaista jadna figura koja se zna tako lijepo predstaviti šarmantnom za druge likove da nekad i gledatelj zaboravi na onu jadnost. Veliki je talent bio Robert, znao je zavarati sve kako je htio i Hitchcock ga je znao iskoristiti bolje nego bilo tko drugi. Šteta što nisu imali prilike za još poneku suradnju.

Ipak, pored te uloge i spomenute u Since you went away nije imao previše povijesno značajnih podviga, od ostatka filmografije je najbliže tome tumačenje Jeromea Kerna u Till the clouds roll by, a nema sumnje da bi sve bilo drugačije da nije bilo onih sedativa, flaše i Jennifer Jones.

Kad god hoću prekinuti neugodnu tišinu, padne mi na pamet njegova replika "Want to hear one of my ideas for a perfect murder?", tako da ga ja neću nikada zaboraviti, a ne bi trebao ni Hollywood. Njegovom smrću je izgubio kao malo kad prije ili kasnije. Robert Walker.

Pročitajte više