Hladne, ubojite i zavodljive: Predstavljamo vam još 10 femme fatale Hollywooda

Foto: Profimedia

U NOVONASTALOJ tradiciji "naj od naj" listi koje vam iznosimo svakog tjedna došli smo do ambicioznog projekta da se odaberu najbolje od najgorih, a subjekti su femme fatale dame američkog noir i neonoir filma, i to njih pedesetak, konkretno 51, jer okrugli brojevi su bezveze.

Kao što kaže jedna replika iz Ubojica Roberta Siodmaka, "to su bile žene koje su odisale hladnoćom leša" (i to uglavnom glavnog lika). Ipak, samo figurativno, a oči u oči, nos u nos, poput svih najsmrtonosnijih otrova, mirisale su predivno. 

Duge haljine, duge cigarete, jaki ruževi, šeširi s ukusom i srce samo kao organ - toga će biti na tone u ovom i sljedećim tekstovima (i prethodnom), jer to je način da se oda počast omiljenom od svih žanrova, što noir jest.

Što je noir? Pogledajte filmske udžbenike ili barem neko kratko objašnjenje na Wikipediji. A što je femme fatale? Hajde, tu već možemo malo pripomoći definicijom s upravo Wikipedije u nekoliko rečenica jer red je barem da predstavimo pojam koji je centralna tema čitavog serijala. 

Ovako piše tamo:

"Fatalna žena je lik koji se često pojavljuje u književnosti i na filmu. Obično je to zavodnica koja koristi svoju moć kako bi zarobila junaka. Pojam se prvi put pojavio u francuskom jeziku (franc. la femme fatale), dok se pojam vamp ustalio 1920-ih u Hollywoodu, a potječe od seksualnosti vampira.

Iako su ispočetka prikazivane kao zle, seksualno nezasitne i podle, fatalne žene su se često javljale i kao antijunakinje, pa i pokajnice. Danas je taj arhetip dobio značaj žene koja se stalno koleba između dobra i zla, ali u oba slučaja postupa bezobzirno. Zlo je uvijek prisutno, bilo u samoj fatalnoj ženi, bilo u ljubavniku ili nekoj drugoj povezanoj osobi, a javlja se kad se tradicionalna uloga žene kao pokorne ljubavnice sukobi s drugim ciljevima.

Moglo bi se reći da je fatalna žena tragičan lik zato što razlozi njenih postupaka ostaju skriveni svima, pa i njoj. Njena osobnost je tajna za muškarce, zbog čega ih privlači, ali i za nju samu."

Sad smo završili formalni dio i vrijeme je da prijeđemo na poredak. U prošlom tekstu smo vam predstavili pozicije od 51 do 41, a sad idemo dalje u noć. Pred vama je još deset mjesta, deset stepenica ka vrhu.

40. Ida Lupino kao Lana Karlsen - film They Drive by Night / Vozili su noću (1940.)

Ida je jedini ženski redatelj u klasičnom noir filmu, a glumački uglavnom poznata po sposobnim ženama, ali karakternim. Ipak, ne baš uvijek. U posljednjem filmu u kojem je Humphrey Bogart bio sporednjak Ida je protuteza umilnoj i dragoj Ann Sheridan, teško đubre koje će po cijenu suza, krvi i znoja zagorčati život Georgeu Raftu koji je, također posljednji put, bio iznad Bogarta u sustavu vrijednosti koji diktiraju popularnost i utjecaj. Koliko je dobra bila suhonjava Ida Lupino, prava je šteta što sličan tip uloge nije kasnije ponovila. Možda smo izgubili mnogo toga...

39. Laura Harring kao Rita - film Mulholland Drive (2001.)

Ulazimo u lezbijsku trilogiju među femme fatale likovima, a prvi je David Lynch, njegov suvremeni nadrealni klasik i jedna od dvije nositeljice. Presenzualna Laura Harring u svojoj potrazi za identitetom (djelomično) je izgubljenija nego gledatelji u potrazi za smislom u ovom (i svakom) Lynchovom filmu, ali kao što je film opojan na toliko nivoa, tako i njena privlačnost obasipa i muške i ženske likove koji je sreću, u kakvom god da je stanju i izdanju sreću i u kakvom god stanju i izdanju da su oni sami. Lezbo partnerica: Naomi Watts.

38. Jennifer Tilly kao Violet - film Bound / Preko svake mjere (1996.)

Prvo i za mnoge najjače djelo braće (hm) Wachowski klasična je noir priča s novcem, strašću, prevarom, zavjerom protiv muža, ali jedina razlika je u tome što se ljuba zlosretnog Joea Pantoliana i naša 38. sudionica nije smuvala s nekim standardno superkul bajom, već sa Sarom Connor među noir antiheroinama. Scena no-balls seksa razvaljuje i u ovom, kao i u onom gornjem filmu. Lezbo partnerica: Gina Gershon.

37. Neve Campbell kao Suzie Toller - film Wild Things / Divlja igra (1998.)

Superzabavni triler s 40 preokreta u minuti od prije 25+ godina ima dosta noir elemenata, a fatalne Neve i Denise Richards spadaju u tu grupu. Neve je nešto bolja, nešto pametnija i nešto krvoločnija, a kao i prethodna dva, naravno da i ovaj film ima vrelu scenu glavnih djevojaka i naravno da je i ovog puta usijanje dostiglo žarko crvenu točku. Ne vjerujete? Pitajte Matta Dillona. Lezbo partnerica: spomenuta Denise Richards.

36. Gene Tierney kao Laura - film Laura (1944.)

 

Prvo i osnovno pitanje koje će svatko iole upućen postaviti jest zašto Laura nije na nešto boljoj od 36. pozicije? Pa Premingerov klasik je jedan od kamena temeljaca i institucija, a Laura jedno od najprepoznatljivijih lica čitavog žanra.

Ipak, podsjetimo li se glavnih uvjeta za to da jedna femme bude fatale, a to je prevrtljivost i pragmatičnost, onda ipak moramo priznati da Lauri toga manjka, iako je, naravno, sama po sebi fatalna za (doslovno) sve ostale likove u filmu. Bilo bi joj i to dovoljno za nešto bolju poziciju, međutim, Gene Tierney već ima jedan istinski đavolji lik u okviru noira, tako da joj je dovoljno da bar njega malo poguramo ka vrhu.

To ćemo proći u narednim tekstovima. Da... partner: Dana Andrews (iako to zvuči također pomalo lezbo, ipak je momčina u pitanju, i to jedna od vodećih starog Hollywooda).

35. Sean Young kao Rachael - film Blade Runner (1982.)

Svaka čast prirodi na stvaranju ostalih pedesetak kandidatkinja, a svaka čast kompaniji Tyrell na stvaranju ove. Jedina doslovno neljudska sudionica naše liste, iako većina njih zna o ljudskosti daleko manje nego Rachael. Harrisonov Deckard je na prvu pao pred njenim replikantskim očima, a nema koji gledatelj nije također. Ni ovako ni onako nije se moglo bez nje proći i u ovoj ekipi likova. Među kinematografski dragocjenima i neprocjenjivima ona je na samom vrhu. "Šteta samo što neće živjeti... ali s druge strane, tko hoće?"

34. Lara Flynn Boyle kao Suzanne Brown - film Red Rock West (1993.)

Drifter driftai dodrifta do nepoznatog grada gdje sretne ribu koja mu se svidi i s njom hoće da joj ubije muža. Zvuči poznato, zvuči prepoznato i zvuči uvijek zabavno, koliko god puta da iscijede tu priču. A redatelj John Dahl je poznat po novom ruhu starih noir priča te je Larin lik jedan od tri fatalna ženska u njegovoj trilogiji posvećenoj voljenom žanru. Linda Fiorentino i Joanne Whalley su na nešto boljim pozicijama, a Lara kao nešto malo manje šarmantna je ovdje i nije ni to loše za Cageovu sudbinsku krvopiju.

33. Isabella Rossellini kao Dorothy Vallens - film Blue Velvet / Plavi samt (1986.)

Drugi film Davida Lyncha i, zanimljivo, drugi film s Dennisom Hopperom kao manijakom, ali ovdje je Dennis nešto brutalniji, a glavna dama je nešto damskija i nešto pitomija, ali i pogubna bez ikakve sumnje. Lynchovo ostvarenje je neonoir remek-djelo i, dok nam Dorothy pjeva naslovnu numeru, tenzija već tad raste i samo čekamo našeg dobrog manijaka da film izvede na pravi put. Uz njenu kanconu, Pabst Blue Ribbon i "Let's fuck, I'll fuck everything that moves" - da, izveo ga je.

32. Jessica Lange kao Cora Smith - film The Postman Always Rings Twice / Poštar uvijek zvoni dva puta (1981.)

Rimejk slavnog klasika s Johnom Garfieldom i Lanom Turner donosi nam također vrelu Jessicu Lange, koja u priči čiju radnju kao da sam maloprije opisao u Red Rock Westu jedro i svim trikovima zavodi Jacka Nicholsona, a scena na kuhinjskom stolu je za udžbenike erotike na filmu, možda i za naslovnicu takvih izdanja. Ovdje je malo nezgodna situacija jer ćemo zbog Laninog originala imati dvije Core Smith na turniru, što bi možda čistunci nazvali povredom pravila, ali za neke žene vrijedi porušiti sva pravila. Jack je pokazao: "Jedna od tih žena je Jessica."

31. Bette Davis kao Leslie Crosbie - film The Letter / Pismo (1940.)

 

Od prve scene, kada rešeta onog nesretnika na mjesečini, Bettie je imala za sebe standardan "tour de force" performans kao svirepa bogatašica u ovom atmosferičnom prenoiru Williama Wylera, a kako idemo dalje kroz film, shvaćamo sve više o kakvoj se ženki radi i sve više pripada ovom 51-članom krdu kojem smo je i priključili. Glumačka perfekcija, kameni živci, jednostavno klasična Bette Davis i ovakva lista bez nje ne može postojati ili bi bar bilo bezobrazno da postoji.

U sljedećem izdanju pratimo novih deset članica liste, od pozicije 30 do 21. mjesta. Vidimo se.

Pročitajte više