Jedan strani, jedan domaći: Ovo su dva najbolje ocijenjena filma o Domovinskom ratu

Screenshot: YouTube

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje televizijski program posvećen je uglavnom Domovinskom ratu. Prema ocjenama gledatelja, dva filma izdvajaju se kao najbolji s tematikom Domovinskog rata.

Prva je romantična ratna drama Harrisonovo cvijeće, koja prati potresnu priču o ljubavi bračnog para razdvojenog ratom. Ugledni fotograf Harrison (David Strathairn) iz New Yorka odlazi u rat koji se razbuktava u Europi. Kad dobije vijest da joj je suprug poginuo u Vukovaru, Sarah (Andie MacDowell) u to ne želi vjerovati i odlazi ga tražiti. U potrazi joj pomažu suprugovi kolege Kyle (Adrien Brody), Stevenson (Brendan Gleeson) i Yeager (Elias Koteas).

 

Film francuskog redatelja Elieja Chouraquija, snimljen 2000., na IMDb-ju ima ocjenu 7.0.

"Iznimno podcijenjena ratna drama s nevjerojatnom glumačkom postavom", "Realan i većim dijelom precizan prikaz urbanog ratovanja", "Andie MacDowell u ratnom filmu? Da, i to je jedan od najboljih ratnih filmova koje ćete ikad pronaći", "Nikad nisam pogledao niti jedan ovakav film", "Iznenađujuće dobar film", neki su od komentara publike.

"Film koji morate pogledati"

Od domaćih filmova izdvaja se Kako je počeo rat na mom otoku, s ocjenom 7.8. Komedija Vinka Brešana iz 1996. je s 300 tisuća prodanih kinoulaznica službeno najgledaniji film u hrvatskim kinima. Radnja nas vodi na mali hrvatski otok gdje se odvija prava ratna drama.

Tamo dolazi povjesničar umjetnosti koji želi izvući sina iz vojarne JNA, ali to je gotovo nemoguće jer se u njoj zabarikadirao srpski major Aleksa. On prijeti da će cijeli otok dići u zrak, a otočani traže raspuštanje hrvatskih vojnika izvodeći maratonsku priredbu. Tu je i zabrinuta supruga koja Aleksu poziva da se vrati doma na paštašutu, izgovarajući jednu od najslavnijih replika u povijesti hrvatskog filma.

"Šarmantna crna komedija", "Film koji morate pogledati", "Izvrstan film", "Primjer dobrog ratnog filma", "Humorističan pogled na rat za hrvatsku nezavisnost", riječi su kojima su gledatelji opisali film.

Pročitajte više