"Najteži kraj u povijesti TV-a": Finale Nasljeđa oduševilo i kritiku i gledatelje

Foto: Press

KRITIČARI ne prestaju hvaliti finale Emmyjem nagrađene TV drame Succession (Nasljeđe), čija je jedna sezona snimana i u Hrvatskoj.

UPOZORENJE! Tekst sadržava spoilere!

Serija koja se fokusira na borbu za moć između djece medijskog mogula Logana Roya došla je kraju nakon četiri sezone. Činilo se da su kritičari više nego zadovoljni finalom serije. Neki su posljednju epizodu uspoređivali s djelima Williama Shakespearea. "Zašto je ovo finale bilo tako briljantno? Zato što je imalo sve: komediju, tragediju, preokrete, vrhunske dijaloge, pa čak i dašak sentimentalnosti", napisala je Carol Midgley iz The Timesa.

Ed Power iz Daily Telegrapha rekao je da je "teško postići savršeno finale, no scenarist Jesse Armstrong došao je blizu tome". "Briljantna obiteljska noćna mora", piše Daniel Fienberg u The Hollywood Reporteru, dok Variety piše da je "serija postigla svoj cilj". Guardian piše da je riječ o "najtežem kraju u povijesti TV-a".

"Bilo je to kao da je tvorac serije Jesse Armstrong donio ogledalo našem raspadnutom društvu", piše Financial Times. "Ovo je uvjerljivi i katarzični završetak priče koji će biti teško nadmašiti", piše Priyam Marik iz Telegrapha India.

A o čemu se radi?

UPOZORENJE! Tekst sadržava spoilere!

Nasljeđe je jedna od najpopularnijih HBO-ovih serija svih vremena. Dobila je brojne nagrade i milijune gledatelja i obožavatelja diljem svijeta. Priča je to o podjelama u obitelji medijskog mogula. Kreator serije je Jesse Armstrong, a u glavnim ulogama su Kieran Culkin, Jeremy Strong, Sarah Snook, Matthew Macfadyen, Nicholas Braun, Alan Ruck i Hiam Abbass.

Kreator i izvršni producent Jesse Armstrong rekao je na samom početku da serija prati potpuno izmišljenu obitelj, dodavši da je proučavao svijet najbogatijih obitelji svijeta i iz njih vukao inspiraciju, no mnogi su godinama sumnjali da se priča temelji na životu Ruperta Murdocha, no to su demantirali i autori i glumci u nekoliko navrata.

Nasljeđe je ove godine imalo čak 25 nominacija za Emmy. Dijelom je snimana i u Hrvatskoj. Snimalo se 2019. godine na Korčuli, oko Dubrovnika i u Zagrebu, a riječ je bila o drugoj sezoni serije. 

Posljednja epizoda nosi naslov With Open Eyes. Riječ je o stihu pjesme Johna Berrymana Dream Song. 29. epizoda (koju vam još uvijek nećemo u potpunosti prepričati i spojlati baš do kraja, ne brinite) prati Romana, Kendalla i Shivu dok pokušavaju utjecati na članove odbora Waystara Royca prije glasanja o GoJovoj akviziciji tvrtke. Promjena u planovima vodstva tvrtke nakon akvizicije u zadnji tren mijenja saveze braće i sestara Roy...

"Istini za volju, potomci su bili sami sebi najgori neprijatelji, zabadajući si noževe u leđa i predajući vlast autsajderu... Dokaz da su ponekad 'zamjenjiva prazna odijela' ta koja se penju na vrh. Depresivno realna rezolucija", stoji u Guardianovoj recenziji finala serije, što je možda i najbolji sukus posljednje epizode...

Pročitajte više