Kritičari kažu da su ovo najbolji filmovi 80-ih. Jeste li ih pogledali?

Screenshot: Youtube/Universal Pictures/Screenshot: Youtube/MGM

FILMSKI portal World of Reel proveo je anketu u kojoj je sudjelovalo više od 200 američkih filmskih kritičara, redatelja, scenarista i ostalih stručnjaka filmske industrije. Cilj ankete bio je odrediti najbolji film 80-ih, a mogao bi vas iznenaditi naslov koji je zauzeo prvo mjesto na ljestvici. 

Kritičari su morali izdvojiti 10 najboljih filmova koji su objavljeni između 1980. i 1989., a filmovi koji su se najčešće spominjali su zauzeli prva mjesta ljestvice. Iako su se prvi vrhu nalazili filmovi filmskih velikana Martina Scorsesea, Akire Kurosawe, Ingmara Bergmana, Stanleyja Kubricka i Davida Lyncha, prvo mjesto je zauzela dramedija Do the Right Thing iz 1989. godine, koju je režirao Spike Lee.

 

Leejeva dramedija prikazuje stanovnike jedne brooklynske četvrti tijekom najtoplijeg dana u godini i njihove međuljudske odnose koji eskaliraju u brutalni sukob. Film je bio komercijalni i kritički hit kada je objavljen, a neki od najboljih kritičara svih vremena, kao što su Roger Ebert i Gene Siskel, svrstali su ga na svoje popise najboljih filmova 80-ih. 

Uz Do the Right Thing, među top deset najboljih filmova nalazili su se Blue Velvet (David Lynch), Raging Bull (Martin Scorsese), The Shining (Stanley Kubrick), Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg), Blade Runner (Ridley Scott), Fanny and Alexander (Ingmar Bergman), Brazil (Terry Gilliam), Aliens (James Cameron) i Ran (Akira Kurosawa). 

 

Rezultati ankete filmskog portala znatno se razlikuju od rezultata slične ankete koju je u 1989. godini među kritičarima provodio časopis American Film. Kritičari su se tada složili da je najbolji film 80-ih Scorseseova sportska biografska drama Raging Bull, s Robertom De Nirom u glavnoj ulozi. 

Iza filma Raging Bull nalazili su se E.T. (Steven Spielberg), Blue Velvet (David Lynch), Hannah and Her Sisters (Woody Allen), Atlantic City (Louis Malle), Raiders of the Lost Ark (Spielberg), Platoon (Oliver Stone), Once Upon a Time in America (Sergio Leone), Prizzi’s Honor (John Huston) i The King of Comedy (Martin Scorsese).

 

Pročitajte više