Ljudi kritiziraju Netflixovu Kleopatru jer glavna glumica nije bjelkinja

Screenshot: YouTube

NETFLIXOVA nadolazeća dokumentarna mini serija Kraljica Kleopatra (engl. Queen Cleopatra) našla se na meti kritičara jer prikazuje egipatsku vladaricu Kleopatru kao crnkinju. Naratorica je Jada Pinkett Smith, ujedno i jedna od izvršnih producentica serije. Kraljica Kleopatra je druga sezona Netflixovog serijala Afričke kraljice. Prva sezona pratila je život afričke kraljice Njinge s područja Angole. 

U intervjuu za Netflix Pinkett Smith je izjavila: "Ovaj projekt je prošao kroz brojne promjene, ali sve je započelo s Willow… Ne čujemo često priče o crnačkim vladaricama. Za mene, za moju kćer i za našu zajednicu bilo je važno naučiti ove priče jer ih je napretek. Tužno je kako nemamo pristup ovim povijesnim ličnostima koje su bile kamen temeljac afričkih zemalja."

 

Iako se većina povjesničara slaže da je Kleopatra bila bjelkinja jer dolazi iz grčko-makedonske dinastije Ptolomejevića, a ta dinastija je bila poznata po prakticiranju incesta, Kleopatru u seriji utjelovljuje glumica Adele James. Pošto nam nije u potpunosti poznato podrijetlo Kleopatrine majke ili bake, Netflix je odlučio dati ulogu tamnoputoj glumici i pokazati stranu povijesti koju inače ne vidimo.

Zbog toga se Netflix našao na meti brojnih kritika. Jedna od korisnica na Twitteru je napisala: "Krađa egipatske povijesti se nastavlja. Američki revizionisti odlučili su da je grčko-egipatska kraljica Kleopatra bila crnkinja." Mnogi egipatski korisnici dijele to mišljenje. 

Netflixova doku-serija izlazi 10. svibnja i imat će četiri epizode.  

Pročitajte više