Ljudi ne prestaju hvaliti novu povijesnu seriju, tvrde da je u rangu Igre prijestolja

Screenshot: YouTube/FX

INTERNET ne prestaje pričati o povijesnoj dramskoj miniseriji Shōgun, koja je imala premijeru 27. veljače. Prve dvije epizode stigle su na streaming platformu Hulu i kanal FX, a nove epizode izlazit će svaki tjedan. Miniserija je jednako oduševila i kritičare i prosječne gledatelje, koji pišu da je Shōgun trenutno najbolja ovogodišnja serija.

Tvorci serije su supružnici Rachel Kondo i Justin Marks. Kondo je dosad radila kao televizijska scenaristica i producentica, a Marks se proslavio kao scenarist blockbustera Top Gun: Maverick. Seriju Shōgun bazirali su na istoimenom romanu iz 1975. godine, koji je napisao James Clavell. Clavellov roman miješao je stvarnu povijest i fiktivne događaje.

U središtu radnje je troje likova: engleski mornar John Blackthorne, koji doživi brodolom i završi na obali Japana, daimyō Yoshii Toranaga, moćan feudalni vladar koji ima mnoštvo neprijatelja, i Toda Mariko, inteligentna i misteriozna plemkinja, koja se ne može odlučiti između svoje kršćanske vjere i odanosti Toranagi.

 

Sinopsis serije na IMDb-ju glasi: "Nakon što je misteriozni europski brod pronađen u obližnjem ribarskom selu, vladar Yoshii Toranaga otkriva tajne koje bi mogle preokrenuti ljestvicu moći i uništiti njegove neprijatelje."

Glavne uloge igraju Hiroyuki Sanada, Cosmo Jarvis i Anna Sawai. Uz njih se pojavljuju Tadanobu Asano, Takehiro Hira, Tommy Bastow, Fumi Nikaido, Shinnosuke Abe i brojni drugi.

Clavellov roman prvi je put adaptiran u uspješnu miniseriju 1981. godine u režiji Jerryja Londona. Serija je tada osvojila Emmy, Zlatni globus i nagradu Peabody.

Odlične ocjene kritičara i publike

Kritičari brojnih publikacija, od Rolling Stonea do Varietyja, stavljaju novu adaptaciju Shōguna u rang hvaljenih klasika kao što su HBO-ova Igra prijestolja i Nasljeđe. Čak je i redatelj miniserije Jonathan van Tulleken tijekom intervjua za BBC usporedio Shōgun s političkim intrigama poput Nasljeđa i Netflixove Kuće od karata.

Serija ima nevjerojatnih 100% od kritičara Rotten Tomatoesa, dok su je prosječni gledatelji ocijenili s 95%. Neki od njih podijelili su svoje mišljenje na društvenim mrežama.

"Pogledao sam danas prve dvije epizode, svidjele su mi se. Svidjeli su mi se glavni likovi, sporedni likovi, radnja, itd. Definitivno je preporučujem", napisao je jedan korisnik Reddita, na što je drugi dodao: "Ovo je nedvojbeno najbolja serija trenutno dostupna na televiziji."

"Ova serija izgleda izvrsno, prve dvije epizode su odlične", "Nadmašila je sva moja očekivanja", "Ovo je najbolja serija otkako su izašli Igra prijestolja i Breaking Bad", "U posljednjih nekoliko godina sve televizijske produkcije pokušavaju naći novu Igru prijestolja. Rekla bih da je ovo najbliže što ćemo doći tome, ali bez ikakvih zmajeva", pisali su gledatelji.

Pročitajte više