Malcolm McDowell privremeno je oslijepio zbog "najstrašnije scene u povijesti filma"

Foto: EPA/ Screenshot: YouTube

Malcolm McDowell zaista je trpio zbog jedne od najpoznatijih i, navodno, najstrašnijih scena u filmskoj povijesti. Iako se danas može činiti manje šokantnim, kad je izašao 1971. godine, Paklena naranča bio je vrlo kontroverzan film. Smješten je u buduću Englesku, gdje vođa bande Alex (Malcolm McDowell) i njegovi sljedbenici redovito noću izazivaju užas.

Jedne noći kolektivno siluju i ubijaju ženu, a Alex pristaje na modifikaciju ponašanja kako bi bio slobodan. Zbog toga je prošao kroz neugodan postupak: vezan je za stolac, oči su mu prisilno otvorene spravom te je prisiljen gledati slike u nadi da će to izliječiti njegove nasilne i psihopatske sklonosti.

Da bi scena izgledala što realističnije, koristili su prave držače za kapke, iste one koji se koriste pri operacijama oka. Da stvar bude gora, glumac je nosio luđačku košulju, a oči su mu morale biti anestezirane tijekom bolnog postupka.

Liječnik koji je stajao pored Alexa u sceni bio je pravi doktor

Iako može biti neugodno i za gledatelje, McDowell je objasnio da je zapravo pretrpio ozljede zbog te scene. Čak je nakratko oslijepio nakon snimanja.

2019. godine rekao je: "Tijekom priprema Stanley mi je pokazao sliku pacijenta na operaciji oka s držačima za kapke i pitao me bih li to mogao podnijeti. 'Nipošto!' rekao sam. Zato je doveo liječnika da mi anestezira oči. No, većina operacija oka izvodi se s pacijentom koji leži na leđima, a ne sjedi i gleda videozapise", prenosi Unilad.

Liječnik koji je stajao pored Alexa u sceni bio je pravi doktor koji je McDowellu svakih 15 sekundi kapao kapi za oči.

Glumac je priznao da je nakon snimanja scene privremeno oslijepio, što je dodatno pojačalo neugodnost cijele situacije. Otkrio je da su držači često klizili s njegovih kapaka i na kraju mu ogrebali rožnicu. Bio je u toliko nelagodnom stanju da je udarao glavom o zid. No, zaključio je: "Stanleyja je više zabrinjavalo kada će moći snimiti sljedeći kadar."

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.