Martin Scorsese se našao s papom Franjom. Radit će na novom filmu o Isusu

Foto: Twitter/Antonio Spadaro

POZNATI filmski redatelj Martin Scorsese je najavio da će raditi na novom filmu o Isusu. Njegova najava je došla tijekom redateljeve turneje po Italiji, nakon filmskog festivala u Cannesu, a odgovor je na apel pape Franje upućen umjetnicima. 

Scorsese, koji se već bavio religioznom tematikom u svojim filmovima, sastao se s Papom prije konferencije pod nazivom Globalna estetika katoličke imaginacije u Rimu. Redatelj i njegova supruga Helen Morris također su imali kratak privatni susret s Papom u Vatikanu, piše Variety.

Scorsese je o svojim planovima govorio tijekom konferencije, koju su zajedno organizirali jezuitska publikacija La Civiltà Cattolica i Sveučilište u Georgetownu. Antonio Spadaro, urednik publikacije, prepričao je da je tijekom njihovog dijaloga, Scorsese izmjenjivao reference na svoje filmove s osobnim anegdotama. Scorsese je također govorio o utjecaju pape Franje na njegovu odluku da pokrene ovaj projekt.

Razgovor se dotaknuo i Scorseseoveog divljenja prema filmu Piera Paola Pasolinija, Evanđelje po Mateju, a redatelj je uz to objasnio značaj svog kontroverznog filma iz 1988. godine, Posljednje Kristovo iskušenje. 

Osim toga, prisjetio se svog istraživanja Isusa, prikazanog u njegovoj drami Tišina, iz 2016. godine. Ovaj film, usredotočen na progon jezuitskih kršćana u Japanu 17. stoljeća, prikazan je u Vatikanu 2016. godine, što je značajno s obzirom na to da je papa Franjo prvi jezuitski papa koji se pridružio jezuitskom redu s nadom da će postati misionar u Japanu.

Iako Scorseseov menadžer Rick Yorn još nije komentirao redateljev najnoviji projekt fokusiran na religiju, ovaj projekt nastavlja jasnu nit kroz Scorseseovu karijeru, preplićući njegov opus s dubokim istraživanjima vjere i duhovnosti. Uz najavu, Scorseseova talijanska turneja uključuje niz projekcija njegovih filmova, predavanja za studente filmologije i govoru u Bologni, kao dio festivala filmske baštine, Il Cinema Ritrovato.

Fanove na Twitteru je oduševila vijest da Scorsese radi na novom filmu, ali dio njih vjeruje da će Pasija: Uskrsnuće, redatelja Mela Gibsona bolje proći. “Jadno, držat ću se svog prijatelja Mela, kroz Uskrsnuće će ispričati pravu priču o Isusu, kao što je napravio u Pasiji”, napisao je jedan od korisnika. 

Pročitajte više