Moćan japanski triler novi je bestseler u hrvatskim knjižarama

Još jedan tjedan kratke veljače privodimo kraju. Dakle, vremena je malo, a knjiga uvijek puno i treba biti koncentriran ne želimo li što propustiti. U knjižarama smo pronašli nekoliko zanimljivih - da ne kažemo upečatljivih - naslova vrlo različitih tema i sfera interesa. Pogledajte što vam preporučujemo za čitanje ovog vikenda. Dodatan je plus što su dvije naslovnice ljubičaste pa pomalo podsjećaju na lijepe tulipane te ih možete koristiti kao dodatak unutarnjem uređenju doma.

Sedamnaest – Hideo Yokoyama

Japanski triler koji izvrsno portretira likove donosi dubinsku dramu te vrsnu analizu japanskog društva. 1985. Kazumasa Yuuki, iskusni novinar časopisa Vjesnik sjevernog Kanta, prolazi kroz svakodnevne izazove borbe za moć i uredske politike koja prožima redakciju.

No kad se u blizini dogodi zrakoplovna nesreća dotad neviđenih razmjera, novinska redakcija ujedinjena je nezamislivim užasom i ekskluzivom kakva se novinaru događa jednom u životu. 2003., sedamnaest godina kasnije, Yuuki se prisjeća sedam dana nabijenih adrenalinom i ispunjenih emocijama koji su promijenili njegov život i živote njegovih kolega.

Proganja ga i obećanje što ga je prijatelju Anzaiju dao tog sudbonosnog tjedna - obećanje koje sadrži posljednje neodgonetnute tajne. Da bi ga ostvario, morat će se svladati uspon na opasnu liticu Tsuitate, na kojoj će se suočiti sa svojim najdubljim strahovima.

Naslijeđena sudbina – Noemi Orvos-Toth

Ako mislite da nemate dovoljno svojih problema, imamo dobru vijest za vas - osim vlastitih poteškoća, na leđima nosite i traume svojih predaka. Kada počnemo istraživati ​​uzrok svojih blokada, tjeskoba, propalih veza i opetovanih neuspjeha, često se pokaže da nam događaji iz vlastita života ne daju odgovarajuće objašnjenje.

Tada vrijedi ispitati širu perspektivu i istražiti životne događaje naših roditelja, djedova i baka ili čak ranijih generacija. U većini slučajeva šokira nas kad otkrijemo - a to potvrđuju i rezultati suvremenih istraživanja - da traume, neprerađeni strahovi i narušeni odnosi naših predaka ne nestaju s njima, da i dalje žive u nama.

Kad shvatimo da se u našem životu nekadašnji ratni progon očituje kao depresija, trauma prisilnog premještaja kao stalno nepovjerenje, gubitak privrženosti kod prabake koja je ostala siroče kao naš neuspjeh u vezama, prešućena priča djeda samoubojice kao panični poremećaj. 

Putnik – Cormac McCarthy

Vodeći nas američkim jugom, od barova u New Orleansu do napuštene naftne platforme uz obalu Floride, Putnik je spektakularan roman o moralu i znanosti, o nasljedstvu grijeha i ludilu koje izvire iz ljudske svijesti te ujedno i posljednji objavljeni roman dobitnika Pulitzerove nagrade, legendarnog Cormaca McCarthyja. 

U tri sata ujutro Bobby Western zakopčava ronilačko odijelo i zaranja u oceanske dubine. Stigavši na dno, otkriva potonuli mlažnjak i u njemu devet tijela i dalje sputanih pojasevima. Gleda njihovu kosu, oči lišene spoznaje. Iz aviona su nestali pilotov kovčeg, crna kutija i… deseti putnik.

Kao svjedoka nestanka Bobbyja zastrašuju ne bi li šutio o onom što je vidio. I cijelo to vrijeme progone ga duhovi: duh oca, izumitelja bombe od koje se otopilo staklo i ljudsko meso u Hirošimi, i duh sestre, ljubavi koja mu je razorila dušu.

Otkrijte svoju sudbinu – Robin Sharma

Još jedan prijevod ovog vrlo popularnog motivatora te autora hitova Budi u 5 i Redovnik koji je prodao svoj Ferrari. Ovo je pripovijest o Daru Sandersonu, sredovječnom voditelju odjela za ljudske resurse koji ima pristojan posao, lijep dom i stabilan prihod.

Usprkos svom prividnom uspjehu Dar je duboko nesretan jer shvaća da ga taj dobar život sprečava posegnuti za svojim najboljim mogućim životom. Nakon što upozna Redovnika, otisne se na šestomjesečnu odiseju kako bi otkrio svoje istinsko Ja i ponovno stekao život iz svojih snova.

Usput svladava sedam faza kroz koje mora proći svaka osoba ako želi krenuti u potragu za životom ispunjenim trajnom srećom i osobnom slobodom.

Mali i Levijatan – Sven Popović

Rijetko preporučujemo domaće autore, no ovaj nam je naslov zapeo za oko - što radnjom, što vizualnom prezentacijom biblioteke u koju je uključen. Pomalo neobično za domaćeg autora, knjiga je žanrovska, ni manje ni više nego fantasy! Pametniji od svojih godina, pomalo ustrašen, ali spreman zagristi život - to je Mali.

Mladić kojem se toliko žuri odrasti da će u toj žurbi napraviti i poneki nepromišljen korak. Jedan od takvih poteza odvest će ga ravno do Strijele i Igle, pustolova čije su dogodovštine katkad opasne, no ponekad ludo uzbudljive. Kada se zajedno otisnu na putovanje koje ih vodi između Paprenog pristaništa i Galebovog grotla, počet će njihova nevjerojatna avantura. 

Pročitajte više