Na Netflix je stigla dokumentarna serija o slučaju koji je uništio živote triju žena

Screenshot: Netflix

NETFLIXOVA dokumentarna miniserija u dvije epizode, nazvana Can I Tell You a Secret, oduševila je gledatelje u Hrvatskoj i svijetu. Na svjetskoj ljestvici najgledanijih serija na Netflixu zauzela je treće mjesto, odmah iza serija Avatar: The Last Airbender i One Day, dok se u Hrvatskoj nalazi na drugom mjestu, iza Avatara.

Serija u režiji Lize Williams, redateljice dokumentarca Hell Camp: Teen Nightmare, prati priče tri žene koje su bile žrtve najpoznatijeg britanskog cyberstalkera Matthewa Hardyja. Hardy je više od deset godina uznemiravao ljude putem društvenih mreža, sve dok ga nije sustigla ruka pravde. Miniserija je bazirana na podcastu i članku koje je Sirian Kale napisala za The Guardian.

 

Godine uhođenja i zlostavljanja

Zoe Jade Hallam, Abby Furness i Lia Marie Hambly samo su neke od minimalno šezdesetak žena koje je Hardy uhodio u razdoblju od jedanaest godina. Kada bi se javljao svojim žrtvama, Hardy se predstavljao kao netko blizak žrtvi, obično kao mlada žena koja je prijateljica ili poznanica, a poruku bi započeo riječima: "Smijem li ti odati jednu tajnu?"

Muškarac bi zatim počeo uznemiravati žene i njihove bližnje. Putem društvenih mreža širio bi laži o njihovim vezama i privatnim životima. Kada bi mu prestale odgovarati na poruke, zvao bi ih na privatne telefone u koje bi samo disao. Nekim žrtvama je čak hakirao privatne račune, pa je stvarao nove profile putem kojih bi nastavio širiti laži.

Hallam, Furnes, Hambly i brojne druge žrtve našle su spasitelja u policijskom detektivu Kevinu Andersonu, kojemu je slučaj dodijeljen krajem 2019. godine. Iako se godinama znalo tko je krivac zbog prijašnjih uhićenja, Hardy je napokon osuđen na devet godina zatvora 2019. godine. Vjeruje se da je to najviša kazna za uhođenje u povijesti sudstva Ujedinjenog Kraljevstva.

Pozitivne reakcije gledatelja

Ljubitelji kriminalističkih dokumentaraca ostavili su pozitivne kritike na društvenim mrežama, a neki od njih napisali su da su imali slična iskustva na internetu.

"Znam kakav je osjećaj kada te netko uhodi. Mene je uhodio netko koga sam znala, što je olakšalo stvari. Kada ne znaš tko te uhodi, to je potpuno druga razina mučenja. Zabrinuta sam jer bi mogao izaći iz zatvora i nastaviti uhoditi ljude", napisala je jedna korisnica Reddita. "Svidio mi se dokumentarac, cijela priča je zanimljiva."

"Upravo sam pogledao ovo. Uživao sam, ali, kao što su drugi rekli, serija ima prebrzi tempo. Drago mi je što je počinitelj dobio kaznu koju zaslužuje. Svaka čast škotskom policajcu što je ozbiljno shvatio slučaj", dodao je drugi korisnik društvene mreže.

Pročitajte više