Netflixova serija koju nazivaju remek-djelom izazvala je kontroverze u Kini

Screenshot: YouTube/Netflix

ZNANSTVENOFANTASTIČNA serija 3 Body Problem na Netflix je stigla 21. ožujka, ali nije joj trebalo dugo da se nađe na meti kritika kineskih gledatelja. 3 Body Problem trenutno je najgledanija serija na streaming servisu, a pažnju je privukla i u Kini iako Netflix tamo nije dostupan. Gledatelji iz Kine ostali su u šoku nakon jedne scene koja se pojavljuje na samom početku prve epizode.

Serija na kojoj su radili tvorci Igre prijestolja, David Benioff i D. B. Weiss, te Alexander Woo bazirana je na istoimenom romanu kineskog autora Liua Cixina. Radnja prati skupinu znanstvenika koji se pripremaju za najveću prijetnju s kojom se čovječanstvo ikada susrelo.

 

UPOZORENJE! Tekst sadrži spoilere! Ako još uvijek ne želite znati detalje serije 3 Body Problem, nemojte čitati dalje.

Jedan od najvažnijih likova u seriji je znanstvenica Ye Wenjie, čija priča započinje Kineskom kulturnom revolucijom 1966. godine. U prvoj sceni prve epizode vidimo kako pripadnici Crvene garde provode linč nad profesorima jednog fakulteta. 

Među njima je bio Wenjiejin otac, ugledni profesor fizike koji odbija opovrgnuti teoriju relativnosti i teoriju velikog praska, zbog čega ga Crvena garda brutalno pretuče na smrt. Cijelom događaju svjedočila je Ye Wenjie, koja je nakon smrti svog oca poslana u radni logor.

Gledatelji iz Kine podijeljeni su oko kontroverzne scene

Prva scena serije izazvala je lavinu reakcija u Kini. Iako je kineska kompanija Tencent prošle godine snimila svoju adaptaciju romana 3 Body Problem, kineska verzija serije nema prikaz scene linča.

Prema portalu Screen Rant, dio gledatelja bio je u šoku zbog same brutalnosti scene, dok je drugi dio smatrao da je Netflix pretjerao te da Crvena garda nije bila tako nasilna. Gledatelji smatraju da Netflix namjerno pokušava prikazati Kinu u lošem svjetlu.

No ne dijele svi to mišljenje. Jedan gledatelj je na kineskoj društvenoj mreži stao u obranu serije i napisao da je povijest komplicirana.

"Povijest je apsurdnija od televizijske serije, ali vi se pretvarate da to ne vidite", napisao je korisnik.

Rosalind Chao, koja je u Netflixovoj seriji utjelovila odraslu Ye Wenjie, također je stala u obranu scene koja prikazuje Kinesku kulturnu revoluciju jer je to tema o kojoj mnogi stanovnici Kine odbijaju pričati, iako je to važno razdoblje u kineskoj povijesti.

"Oni ne pričaju o Kulturnoj revoluciji. U društvu je ukorijenjeno da se o tome ne smije pričati, iako je to važan dio povijesti", rekla je Chao u intervjuu za The Hollywood Reporter. "Uzbudljiva mi je činjenica da u ovoj seriji o tome možemo pričati kroz prizmu znanstvene fantastike. Važno je razumjeti svjetsku povijest i što čini ljude takvima kakvi jesu."  

Pročitajte više