Netflixova serija o Drugom svjetskom ratu postala je hit u manje od tri dana

Screenshot: Youtube/Netflix

NETFLIXOVA dramska miniserija, All the Light We Cannot See, imala je premijeru prošli četvrtak, a trebalo joj je manje od tri dana da se popne na vrh ljestvice gledanosti. Serija se trenutno nalazi na prvom mjestu ljestvice u čak 67 zemalja, a u Hrvatskoj zauzima prvo mjesto od same premijere. 

Serija All the Light We Cannot See je bazirana na istoimenom romanu autora Anthonyja Doerra koji je osvojio Pulitzerovu nagradu. Serija prati dvoje tinejdžera koji pokušavaju preživjeti Drugi svjetski rat: Marie-Laure LeBlanc (Aria Mia Loberti), slijepu Francuskinju koja se skriva u gradu Saint-Malou, i Wernera Pfenniga (Louis Hofmann), mladog Nijemca koji je prisiljen boriti se za Treći Reich. Njihovi životi se neočekivanu isprepliću u okupiranoj Francuskoj. 

 

Film je režirao Shawn Levy koji je najpoznatiji po svom radu na komedijama Free Guy, Noć u muzeju i The Pink Panther, dok je scenarij napisao Steven Knight, kreator Peaky Blindersa. 

Uz Loberti i Hofmanna, u glumačkoj postavi su se našli renominirani glumci Hugh Laurie, Mark Ruffalo, Lars Eidinger i Marion Bailey. 

Ljubitelji romana nisu zadovoljni adaptacijom 

Unatoč velikoj popularnosti, Netflixova serija se našla na meti kritika. Ljubitelji Doerrovog romana su razočarani serijom zbog velikih odstupanja od originalnog djela. Primjerice, neki sporedni likovi su potpuno izbačeni iz djela, dok su neki od glavnih likova ubijeni, iako su u romanu preživjeli rat. 

Isto tako, film je razočarao i kritičare, koji su mu na Rotten Tomatoesu dali 24 %. Publika je bila nešto blaža u ocjenjivanju i filmu je dala ocjenu 56 %. 

"Nisam pročitala knjigu, ali sam pogledala seriju i bila je okej. Nije bila tako dobra kao što sam mislila da će biti, no svidjela mi se glumačka postava", napisala je jedna gledateljica. 

"Ovo je zapravo jako dobra serija. Ljudima nikako ne možeš ugoditi. Istina, knjige su gotovo uvijek bolje nego njihove adaptacije, ali ne možete zanemariti kvalitetu ovog scenarija. Meni se svidio", dodao je drugi gledatelj.  

Pročitajte više