Novi hit-naslovi: Švedski bestseler pripovijeda priču jedne nesretne obitelji

Foto: Press

EVO NAS već na polovici svibnja. Za neke to znači radost zbog približavanje ljeta i maštanje o godišnjim odmorima, dok ljubitelji čitanja znaju da sada izlazi izuzetno mnogo novih naslova. Tu su naslovi koji se bave temama koje sežu do krajnjih granica intimnosti, ali i oni koji sagledavaju život na Zemlji iz kozmičke perspektive. Jedan će vas eksplozivni triler napuniti adrenalinom, no tu je i tihi naslov o krhkim emocijama djetinjstva, kao i neobično putovanje modernom verzijom Divljeg zapada. Evo noviteta. 

Bitch – Lucy Cooke

Naslov i naslovnica su pomalo šokantni, no što je unutra? Strastven, duhovit i revolucionaran pogled na carice životinjskog carstva. Majka. Kći. Vladarica. Hraniteljica. Što znači biti žensko? Ženski rod nikad se nije više istraživao i politizirao.

Dok pokušavamo definirati svoj spol, boriti se protiv predrasuda i slaviti mnoga lica ženskosti - može li nas životinjsko carstvo naučiti nešto o njezinoj pravoj prirodi? Ženke iz Bitch iznevjeravaju uobičajena očekivanja o tijelima, mozgovima, biologiji i ponašanju.

Bilo da istražuje ženske parove albatrosa koji zajedno podižu mlade, ubilačke majke merkata ili ženke madagaskarskih lemura koje fizički i društveno dominiraju nad svojim mužjacima, Lucy Cooke vodi nas kroz novu evolucijsku biologiju, onu u kojoj ženke mogu biti dinamične i zanimljive poput bilo kojeg mužjaka.

U daljini – Hernan Diaz

Volite li legendarni Divlji zapad? Onda imamo knjigu za vas. Mladi švedski imigrant Håkan nađe se u Kaliforniji, sam i bez novca, bez znanja ijedne riječi engleskoga. Odlučan da pronađe brata Linusa, od kojeg se razdvojio u kaosu putovanja, krene na istok Amerike pješice.

Tijekom zastrašujućeg putovanja pustinjama i planinama nailazi na doseljenike, kriminalce, vjerske fanatike, starosjedioce, istraživače i rane znanstvenike. Svjedoči Zlatnoj groznici i njezinim posljedicama, stvaranju Amerike i izdaji njezina sna.

Prvijenac pulitzerovca Hernana Diaza uzbudljiva je priča koja se ne ispušta iz ruku, čudesna meditacija o značenju doma, bolnoj usamljenosti i čežnji za društvom, kao i o tome što znači biti izgubljen u zemlji koja još uvijek ne postoji.

Zvjezdani glasnik – Neil deGrasse Tyson

Prenoseći svoju kozmičku perspektivu na zemaljsku civilizaciju, Neil deGrasse Tyson baca novo svjetlo na ključne raskole našeg vremena - rat, politiku, religiju, istinu, ljepotu, spol i rasu - na način koji potiče dublji osjećaj jedinstva.

U vremenu kad se naši politički i kulturni pogledi čine polarizirani kao nikad prije, Tyson nudi prijeko potreban protuotrov za toliko toga što nas dijeli, dok se strastveno zalaže za dva stupa prosvjetljenja - kozmičku perspektivu i racionalnost znanosti. Zvjezdani glasnik bez vrludanja vodi nas kroz znanstvenu paletu koja svijet vidi i slika drukčije.

Od uvida u rješavanje globalnih sukoba do podsjetnika na dragocjenost života, Tyson s toplinom i elokvencijom otkriva niz briljantnih i krasnih istina koje vrijede za sve nas, informirane i prosvijetljene spoznajom o našem mjestu u svemiru.

Postaja Malma – Alex Schulman

Bestseler broj 1 u Švedskoj. Istovremeno očaravajući i bolan roman uzbudljivo je istraživanje obiteljskih trauma koje se prenose generacijama te potraga za istinom koja ima moć promijeniti tijek naših života.

U vlaku prema postaji Malma su bračni par u krizi, samohrani otac i njegova malena kći te žena koja traži odgovore na pitanja o svojoj majci. Harriet, Oskar i Yana u sebi nose ožiljke onoga što im se ranije dogodilo - nose teret otkrhnute obitelji.

Alex Schulman, hrvatskim čitateljima poznat po romanu Braća, elegantno odmjereno, a napeto pripovijeda priču jedne na svoj način nesretne obitelji.

Ja sam Hodočasnik – Terry Hayes

Izvrstan triler koji je u originalu objavljen još 2014. dobio je prvo hrvatsko džepno izdanje. Knjiga ima vrtoglavih sedam stotina stranica, no nijedna nije suvišna. Hodočasnik je pseudonim čovjeka koji ne postoji.

Nekoć je vodio tajnu špijunsku jedinicu Američke obavještajne agencije, ali je prije povlačenja u mirovinu svoja iskustva pretočio u majstorski priručnik za forenzična i kriminalistička istraživanja… Njujorški detektiv Ben Bradley istražuje naizgled savršeno umorstvo mlade djevojke u trošnom hotelu na Manhattanu, koje je počinjeno prema slučajevima opisanima u Hodočasnikovu priručniku.

Hodočasnik pristaje sudjelovati u istrazi i pomoći detektivu Bradleyju u potrazi za brutalnim ubojicom, i ne sluteći kamo će ga ta istraga odvesti…

Pročitajte više