Od blistavog holivudskog sjaja do konobarenja, poroka i smrti sa svega 50 godina

Foto: Press

VERONICA LAKE je posljednji film snimila 1970. godine. Bio je to niskobudžetni horor Flesh Feast, kombinacija krvožednih stvorova, znanosti i nacizma, vrlo česta kombinacija za period u kom je nastala. 

Veronica je u tom trenutku imala 48 i to nije posebno neobično, mnoge glumice su u toj životnoj dobi završavale s poslom, ono što je neobično jest što je Veronica 20 godina unazad, dakle tijekom pedesetih i šezdesetih, snimila svega dva filmska naslova. To je neobično i dotaknut ćemo se zašto je tako bilo, a tužno je što je preminula već tri godine kasnije. No hajmo od starta.

Rođena je u Brooklynu 1922. i ne može se reći da je imala presretne početke, otac joj je poginuo kad je imala 10, majka se preudala, poslije su je ona i očuh upisali u katoličku školu iz koje je izbačena, a tijekom mladosti je razvila i jedan oblik šizofrenije. Nekako je sve to pregurala, a već u tinejdžerskom periodu se pridružila Hollywoodu i zapisala nekoliko uloga pod imenom Constance Keane.

Oči "mirne i čiste kao plavo jezero"

Postala je popularna, ali ne toliko popularna da nadležni ipak ne odluče da bi joj drugačije ime bolje pristajalo i rodila se Veronica Lake. Ovo Lake naravno znači "jezero" na engleskom, a određeni producent (Arthur Hornblow Mlađi, ako ime nešto znači) je bacio priču kako joj novo prezime pristaje zato što ima oči "mirne i čiste kao plavo jezero".

Jest malo bljutavo, međutim u to vrijeme su se ljudi na položajima još uvijek malo trudili oko glumica s kojima bi u krevet. To je bio period Drugog svjetskog rata i tad je najveći uspon i doživjela Veronica, poslije proboja s Htio sam krila uslijedio je vjerojatno njen najslavniji film Sullivanova putovanja, moralno besprijekorna komedija Prestona Sturgessa u kojoj su ona i Joel McCrea bili saliveni, a poslije je došlo i partnerstvo koje je tek stvar legende, ono s Alanom Laddom.

Veronica mačka, satkana od satena i teško dostižnog seksepila u svojih 149 centimetara i Ladd koji je sa 168 uzduž teško nalazio parnjake među glumicama, a da ne izgleda smiješno, stvoreni su bili jedno za drugo i nekoliko vrhunskih noir djela su zajedno snimili.

Nije Veronica Lake bila baš femme fatale, previše osjećajnosti je bilo u tim "mirnim, čistim poput jezera" očima (bljak još jednom), ali baš to joj je davalo na višedimenzionalnosti i s Alanom kao stoičkim (anti)junakom za kog nikad ne znate dokle mu sežu dubine misli. To bi savršeno šljakalo sve i da se nisu visinski pronašli. Zajednički noir filmovi su im Stakleni ključ, Plava dalija i This Gun for Hire, svaki maestralan. Poslije su snimili i Saigon, no manje važno.

Bilo je tu još čuvenih filmova, glumila je u originalnom Oženih se vješticom itd, ali kao što se prirodom nije uklapala u ukalupljene femme fatale zločiniteljke, tako se nije ni kao glumica uklapala u holivudske standarde i načine kako je željeno da se jedna članica njihove elite nosi.

 

Nakon glume počela konobariti

Važila je za neku vrstu pobunjenika, zatočenu normalnu osobu u mreži voštanih figura koju su tadašnji eventi nosili, tako da joj je bilo vrlo nelagodno, a i prestala je donositi željeni novac pa se već do kraja četrdesetih razišla s Paramountom.

Uslijedila su ona dva sušna filmska desetljeća, razvela se i od redatelja Andrea DeTotha početkom njih, a centralni trenutak je bio kad ju je jedan novinar 1962. našao kako konobari na Manhattanu. Od toga je nastala prava senzacija u žutoj štampi, obožavatelji su skupljali pare i slali joj, čak joj je i Marlon Brando poslao hiljadarku, ali sve je to odbila.

Uostalom, radila je čist, pošten posao, primala plaću i nije smatrala da joj je neophodna ikakva pomoć. Jedina nevolja je što je vremenom postala teška alkoholičarka, ali bože moj, svi imamo poroke.

Njeni su je nažalost koštali i života, otkrivena joj je ciroza jetre u lipnju 1973. i u srpnju je već bila mrtva, svega 50 godina je imala u tom trenutku. Ostalo je barem nekoliko nesumnjivih klasika iza nje, mnoge reference na lik i djelo u popularnoj kulturi, od njene slike u Wilderovom Major and Minor, preko toga da je bila jedna od pet inspiracija za lik Jessice Rabbit (ona, Lauren Bacall, Rita Hayworth, Gene Tierney i Jayne Mansfield), pa do one još očitije kad je Kim Basinger glumeći prostitutku, njenu dvojnicu obavila strašan posao u Povjerljivo iz L.A. Jedino je Russell Crowe lagao kad je rekao: "Ti si još i ljepša od Veronice Lake", ali rekosmo već razloge zašto se laže u tim situacijama.

To je sve gospa čija je kosa bila najveći modni hit ratnog i poslijeratnog perioda, a krajem ove godine bit će ravno jedan vijek otkako je rođena baš ona. I to kao Constance Frances Marie Ockelman. Holivudska ikona Veronica Lake.

Pročitajte više