Ova epizoda Dosjea X bila je zabranjena na tri godine zbog kontroverznog sadržaja

Screenshot: Youtube/Fox

SERIJA Dosjei X, koja se prikazivala na Foxu od 1993. do 2018. godine, poznata je po prikazivanju šokantnog sadržaja koji pomiče granice. No 11. listopada 1996. premijerno je prikazana jedna od najkontroverznijih epizoda u povijesti naslovljena Home. To je druga epizoda četvrte sezone serije, a privukla je pažnju zbog grafičkog prikaza incesta i ubojstva novorođenčadi. Zbog uznemirujućeg sadržaja Fox je zabranio repriziranje epizode na tri godine.

Screenshot: YouTube/Fox

Home prati FBI agenta Muldera i agenticu Scully, koje glume David Duchovny i Gillian Anderson, kako istražuju šokantan zločin u ruralnoj Pennsylvaniji. Otkrivaju braću Peacock, trio koji živi u oronuloj kući, za koje se sumnja da "uzgajaju vlastitu djecu", što vodi do sumornih otkrića. Pripovijest je isprepletena s američkim simbolima, poput auta Cadillac koji voze braća i uznemirujuće upotrebe pjesme Wonderful! Wonderful! Johnnyja Mathisa za soundtrack tijekom dvostrukog ubojstva.

Unatoč kontroverznom sadržaju, epizoda je ostvarila visoke ocjene i dobila pozitivne kritike, a mnogi je smatraju jednom od najboljih epizoda serije, piše Collider. Međutim, zbog grafičkih prikaza incesta i nasilja Fox je uveo zabranu repriziranja te epizode. Ovo je bila prva epizoda Dosjea X koja je prije prikazivanja sadržavala upozorenje zbog uznemirujućeg sadržaja.

Scenaristi Glen Morgan i James Wong, koji su napisali epizodu nakon pauze od par godina, bili su iznenađeni reakcijom. Smatrali su da je Home prilično "jednostavna" epizoda za seriju. Inspiraciju su pronašli u dokumentarcu iz 1992. godine Brother’s Keeper i priči iz biografije Charlieja Chaplina, u kojoj se susreće s čovjekom koji je rođen bez nogu. 

Pročitajte više