Ove filmske zvijezde su poznate po tome što same izvode vratolomije u filmovima

Screenshot: Youtube

AKCIJA, uzbuđenje, nepredvidljivost - to su značajke koje definiraju dobar akcijski film, a u samom središtu filma su spektakularne vratolomije koje gledatelje ostavljaju bez daha. No, koliko se često pitamo tko stoji iza tih vratolomija? Iako su kaskaderi ključni u snimanju opasnih scena, neki glumci inzistiraju na tome da sami izvode vratolomije. Portal MovieWeb je izdvojio deset glumaca koji su poznati po tome što sami izvode vratolomije u svojim filmovima. 

Tom Holland 

Screenshot: YouTube

Tom Holland se bavio gimnastikom i plesom, zbog čega je bio odličan izbor za ulogu Spider-Mana u Marvelovom filmskom svemiru. Većinu vratolomija je na snimanjima izvodio sam, a kaskadere je koristio samo u scenama koje su bile opasne po život. 

Jeremy Renner

Screenshot: YouTube

Još jedna zvijezda Marvelovog filmskog svemira, Jeremy Renner je u svim svojim filmovima izvodio 99% vratolomija. Ipak, to nije bilo bez posljedica. Redatelj Joss Whedon je izjavio da je Renner jednom prilikom bio toliko ozlijeđen da se nije mogao pomicati, zbog čega je produkcija filma stala sve dok se nije oporavio. Isto tako, glumac se nije pojavio u filmu Avengers: Infinity War jer je slomio obje ruke tijekom snimanja filma Tag. 

Michelle Rodriguez

Screenshot: YouTube

Michelle Rodriguez je jedna od najboljih akcijskih glumica današnjice, a pojavljivala se u filmovima Fast and Furious, Resident Evil, Avatar i Dungeons and Dragons: Honor Among Thieves. Poznata je po tome što je voljna sama izvoditi vratolomije, pogotovo kada je u pitanju franšiza Fast and Furious, jer je odlična vozačica. 

Jason Statham 

Screenshot: YouTube

Jason Statham je veteran akcijskih filmova, a osim što je skoro završio na Olimpijskim igrama kao ronilac, glumac se također bavi borilačkim vještinama. Ono što je naučio u svojoj sportskoj karijeri primjenjuje i na snimanjima gdje sam izvodi većinu vratolomija i scena borbi. 

Harrison Ford

Screenshot: YouTube

Harrison Ford je glumio brojne legendarne likove, od Hana Sola u Star Warsu, do Ricka Deckarda u Blade Runneru, ali najpoznatiji je po ulozi fiktivnog arheologa Indiane Jonesa. Kao Indiana Jones, glumac je sam izveo velik broj vratolomija, a među njima je i poznata scena u kojoj bježi od kamena koji se kotrlja. Čak i sada, u 81. godini, glumac inzistira da sam izvodi vratolomije, što je otkrio tijekom promoviranja posljednjeg filma o Indiani Jonesu, Indiana Jones nad the Dial of Destiny. 

Charlize Theron 

Screenshot: YouTube

Charlize Theron se okušala u raznovrsnim žanrovima u svojoj dugogodišnjoj glumačkoj karijeri, a sve od sebe je davala i u akcijskim filmovima. Glumica je prolazila kroz intenzivne treninge kako bi sama mogla izvoditi scene borbe i vratolomije u filmovima kao što su Atomic Blonde ili The Old Guard. 

Keanu Reeves

Screenshot: YouTube

Keanu Reeves gaji veliku ljubav prema borilačkim vještinama, zbog čega je bio tako odličan u filmu The Matrix. No, najimpresivniji je u serijalu John Wick gdje 99% vratolomija izvodi sam, od scena borbe do pucanja iz pištolja.

Buster Keaton

Screenshot: YouTube

Iako je Buster Keaton više komičar nego akcijska zvijezda, on je svoje vratolomije izvodio u vrijeme kada nisu postojala ovako opsežna sigurnosna pravila kao danas. Glumac je skakao s visokih infrastruktura, kotrljao se niz strma brda i plivao u snažnim brzacima. Jednom prilikom je čak slomio vrat kada je na njega pao mlaz vode iz vodotornja, tijekom snimanja filma Sherlock Jr. 

Tom Cruise 

Screenshot: YouTube

Fanovi franšize Mission: Impossible već su vjerojatno upoznati s opasnim vratolomijama koje glumac voli izvoditi sam. Glumac je skočio na avion koji je uzlijetao, visio s helikoptera u letu, pa čak i skočio s litice na motoru u svom posljednjem filmu. Iako je skoro poginuo više puta, i dalje inzistira na tome da sam izvodi vratolomije. 

Jackie Chan 

Screenshot: YouTube

Na prvom mjestu je Jackie Chan, jedan od najboljih majstora borilačkih vještina u svijetu. U svojoj dugogodišnjoj karijeri je izveo neke od najopasnijih vratolomija, od skakanja s visokih zgrada do pada na užareni ugljen. Više puta je zadobio ozljede koje su ga skoro koštale života, a jedna od tih ozljeda se dogodila i u Zagrebu, tijekom snimanja filma Armour of God, kada je Chan pao s drveta i razbio lubanju, a dio lubanje mu se zabio u mozak. Posljedice ove ozljede osjeća i danas, na lubanji ima rupu i pati od djelomičnog gubitka sluha na jednom uhu.  

Pročitajte više