Ovo je jedan od najkontroverznijih filmova Jamesa Camerona, evo i zašto

Foto: EPA/Screenshot: Youtube/20th Century Studios

JAMES Cameron, jedan od titana holivudske filmske industrije, postao je sinonim za uspješne blockbustere i tehničke inovacije. No glumci koji su imali priliku surađivati s poznatim redateljem najbolje ga pamte po izazovnim iskustvima sa seta.

Brojni ljubitelji Cameronovih filmova smatraju da je Bezdan (The Abyss), iz 1989. godine, najkontroverzniji po tom pitanju. Filmska ekipa Bezdana na filmu je radila šest mjeseci i to po 70 sati tjedno. Čak 40% filma bilo je snimljeno pod vodom, što je zahtijevalo intenzivnu pripremu i revolucionarne tehnološke inovacije. Glumačka ekipa morala je ići na tečaj ronjenja, dok je filmska ekipa dizajnirala novu snimateljsku opremu pogodnu za snimanje pod vodom.

Radnja filma pratila je vojnike američke mornarice i zaposlenike obližnje naftne platforme, zadužene za istraživanje nesreće u kojoj je stradala posada jedne nuklearne podmornice. Glavne uloge u filmu igrali su Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio i Michael Biehn.

 

Najnapornije snimanje u povijesti filma

Bezdan se snimao u napuštenoj nuklearnoj elektrani u Južnoj Karolini, koja je pretvorena u podvodni set. Prvotni plan bio je da se film snima na Bahamima, ali to nije bilo moguće jer je filmska ekipa morala kontrolirati vodu kako ne bi došlo do nesreća.

No snimanje nije teklo glatko. Glumci su neke scene snimali na dubini od 11 metara, dok su Cameron i ostatak ekipe znali provoditi po pet sati na dubini od 17 metara. Časopis Empire jednom je prilikom nazvao snimanje Bezdana najnapornijim snimanjem u povijesti filma.

Screenshot: Youtube/20th Century Studios

Pošto je set bio napuštena nuklearna elektrana, često je dolazilo do tehničkih poteškoća zbog kojih glumci nisu mogli nastaviti snimanje, ali su svejedno morali čekati na setu po 18 sati. Isto tako, kada su pitali Camerona gdje bi trebali obavljati nuždu, redatelj im je rekao da mogu mokriti u svojim ronilačkim odijelima.

Zdravstveni problemi i napeta atmosfera

Brojni članovi glumačke i filmske ekipe tijekom snimanja patili su od psihičkih i fizičkih zdravstvenih problema. Previsoka količina klora u vodi nadraživala im je kožu, a glumci su bili frustrirani jer su cijele dane provodili na setu, ne snimivši nijednu scenu. Problem su predstavljale i scene u kojima bi glumci počeli paničariti jer su se osjećali kao da se stvarno utapaju.

J. C. Quinn, jedan od sporednih glumaca, upadao je u ured producentice Gale Anne Hurd i tražio da mu da otkaz. S druge strane, Mastrantonio je tijekom snimanja doživjela živčani slom. Budući da se odbijala vratiti na set, Harris je neke scene morao snimati sam, iako su ih trebali snimati skupa. Harris je jednom prilikom izjavio da je nakon snimanja znao odlaziti kući plačući.

Screenshot: Youtube/20th Century Studios

"Mi smo na neki način bili pokusni kunići, Jim nije bio siguran kako će sve ovo završiti", rekao je Harris u intervjuu za Entertainment Weekly. "U sceni u kojoj oživljavam Mastrantonio vrištao sam na nju i govorio joj da se osvijesti i da se probudi, šamarao sam je, a onda sam zbog svjetla na kameri primijetio da je ponestalo filmske vrpce, a nitko mi nije rekao da stanem. Mary Elizabeth je ustala i rekla: 'Mi nismo životinje.' Napustila je set. Htjeli su me pustiti da je nastavim šamarati."

Glumci su se tijekom snimanja osjećali toliko loše da su neki od njih odbili promovirati film prije premijere.

Ni Cameron nije bio pošteđen izazova

Sami redatelj jednom je prilikom skoro poginuo na setu Bezdana, a u nedavnom intervjuu za Variety rekao je da je snimanje bilo teško za sve članove filmske ekipe, ali pokušao ga je olakšati koliko je mogao. 

"Mislim da je snimanje bilo jako mukotrpno glumcima, Bezdan je bio težak za sve", objasnio je Cameron. "Znao sam biti pod vodom osam do deset sati dnevno, šest sati tjedno, deset tjedana zaredom. Ako ste ronilac, znate koliko je teško roniti dva dana zaredom. Znao sam zaspati usred večere, s tanjurom na prsima, i ujutro bih se probudio u istoj pozi. Tanjur bi i dalje bio tu jer se ne bih pomaknuo cijelu noć."

"Bilo je fizički zahtjevno, i meni i njima. Bilo je to teško snimanje. Nije postojao način da to olakšam više nego što jesam. Mogao sam prestati snimati, ali to nije u mom stilu. Mislim, pokušao sam olakšati najviše što sam mogao", dodao je Cameron.

Iako Bezdan nije bio komercijalni uspjeh, s vremenom je postao kultni klasik. Cameronov znanstveno-fantastični klasik jučer je ponovno prikazan u odabranim kinima, ali ovaj put u 4K formatu. Osim Bezdana, još neki Cameronovi filmovi koji će ovaj mjesec biti dostupni u 4K formatu su Aliens, True Lies, Titanic i dva nastavka Avatara.

Pročitajte više