Ovo je najbolja serija koju smo pogledali u 2022. godini

Foto: Press

ŠTO je vaš kriterij za određivanje najbolje televizijske serije u jednoj godini? Tu i tamo, hiperprodukcija sadržaja tjerala nas je da bingeamo, ali samo neki naslovi iz bogate ponude streaming servisa uspijevali su nas uznemiriti i ne dati nam mira, postajući tako nešto više od puke zabave. 

Zapravo, kojeg se naslova uopće sjećate nekoliko mjeseci nakon gledanja? U našem slučaju, odlučili smo se titulu najbolje dodijeliti seriji Severance. Ponudila je aktualnu, važnu temu, realizirana je u skladu s najvišim profesionalnim standardima i zadovoljila je mase (na IMDB-ju ima visokih 8.7). Kada tome dodate krem de la krem imena - Adam Scott, Patricia Arquette, John Torturro i Christopher Walken - megalomanija izvrsnosti je tu. 

 

Znanstveno-fantastični triler Severance za Apple TV+ režirao je proslavljeni holivudski glumac Ben Stiller, propitujući identitet suvremenog čovjeka i njegov odnos s modernim tehnologijama. Radi se o nekoj vrsti korporativne distopije u kojoj je, ipak, moguće odvojiti poslovno od privatnog, a prva epizoda započinje intrigantnim pitanjem "Tko si ti?". 

Radim da zaboravim. Neznanje je moć. Sloboda je ropstvo. 

Tehnološka firma Lumon Industries smještena je u zgradu koja ima nepregledno duge hodnike, analogne retro satove i monitore s katodnom cijevi. Korporacija izgleda kao da je izašla iz SF filma Stanleyja Kubricka, i baš tu, u toj zbunjujućoj arhitekturi, radni staž stječe glavni lik priče Mark.

Njemu je tvrtka (kao i svim ostalim djelatnicima s određenim traumatičnim iskustvima) omogućila blaženo neznanje. Odjeli su međusobno odvojeni i radnici iz različitih sektora ne znaju ništa jedni o drugima, što bi naivan gledatelj protumačio kao idealne uvjete za produktivnost. Bez trača i preljuba.  

Dobrovoljni zaborav omogućava čip u mozgu koji radnicima razlama svijest na vrijeme provedeno na poslu i ono koje provode izvan ureda! Medicinski zahvat kojim se razlama sjećanje zove se Severance Procedure.

Nakon ugradnje čipa u mozak, amnezija se aktivira u liftu prilikom dolaska na posao, a deaktivira odlaskom iz ureda. Dođeš kući, ne znaš ništa o tome što radiš na poslu, sleš, dođeš na posao, ne znaš ništa o tome što radiš doma. Zvuči super ako ti pandemija nije sjela na leđa pa radiš od kuće. 

Mark (Adam Scott) je na zaborav pristao kako bi se lakše nosio sa smrću supruge koja je poginula u prometnoj nesreći. Irvin (John Turturro) i Dylan (Zach Cherry) su njegovi kolege ispranih mozgova. Irvin i Dylan su poslušni radnici, ali ono što će dovesti do sloma sustava je subverzija onih koji se ne uklapaju u matricu. Helly (Britt Lower) je novopridošla kolegica koja se ne može pomiriti sa svojim statusom. 

Čuvarica matrice je zlostavljačka šefica Harmony Cobel (Patricia Arquette), koja čini sve da oni kojima upravlja daju maksimum na poslu, lišeni bilo kakvih depresivnih trenutaka iz privatnog života. U jednom odjelu boravi stado ovaca, ali nitko ne zna zašto.

Jedini koji ima pristup svim prostorijama je domar (Christopher Walken), koji je tako i najbliži saznanju o tome što se događa. Kada se na poslu pojavi tajanstveni kolega, postaje jasno da se kolektiv nalazi u bizarnom eksperimentu koji se vrši na ljudima, a još jasnije zašto je korporaciji bitno da se zaposlenici ne sjećaju onoga što rade na poslu. 

Nemojte mrziti ponedjeljak. Mrzite kapitalizam

Severance je prepuna referenci na pervertirani kapitalizam i potrebu korporacija za postizanjem maksimalne učinkovitosti svojih zaposlenika. Na tom putu je samo jedna prepreka. Ljudske emocije. Serija u "sporo izgarajućem" ritmu vodi gledatelja kroz priču, ostavljajući mu dovoljno vremena da istodobno razmišlja o transhumanizmu i umjetnoj inteligenciji, koja ljudima od krvi i mesa otima sve više radnih mjesta. 

Nekoliko je lekcija koje dijeli Severance. Oni koji nam nude ruku spasa i brinu se za nas obično će nas "pojesti" poput čobana koji svoje ovčice čuva od vukova, ali samo da bi one završile na njegovom ražnju.

Appleova serija ima elemente Freudove teorije o svjesnom i nesvjesnom, ali i Orwellove 1984. Tamo smo vidjeli budućnost u kojoj nas korporacije žele staviti u duboko kontroliranu i robotiziranu svakodnevicu, u kojoj nema mjesta emocijama i svijesti o onom što radimo. Ili ako ima, da se sve to može isključiti prislanjanjem QR koda na neki senzor ili zabijanjem igle u mozak. 

Sve je to vrlo blizu i živimo u izazovnim vremenima kada ovakve stvari nisu samo puka fikcija. Severance je serija koja će vam reći podosta o sjećanju. Upravo zbog našeg sjećanja na nju i anksioznosti koju nam je priuštila, ona nosi titulu onog najboljeg što nam je televizija ponudila ove godine.

Pročitajte više