Sumnjiva priča: Jedna od najiščekivanijih igara iznenada nestala sa Steama

Foto: Press

ONI KOJI malo aktivnije prate priču oko horor igre The Day Before vjerojatno su upoznati s činjenicom da se radi o igri koja je od trenutka kada je najavljena pod povećalom skeptičnih gamera. Osim činjenice da je razvojni tim iza igre, južnokorejski Fntastic, već nekoliko puta izbacivao igre koje su nakon lošeg starta vrlo brzo izgubile podršku, tu je i problem najava. 

U prvim trailerima The Day Before je izgledao spektakularno i dalo se naslutiti kako je pred nama ambiciozni MMO projekt koji će nas, osim igrivošću, oduševiti i u vizualnom smislu. No, nedugo nakon toga uslijedili su traileri koji su nas brzo spustili na zemlju, a igra nije izgledala ni približno impresivno kao u najavama. Štoviše, djelovala je zastarjelo i nespretno sklepano. 

Unatoč svemu tome, a neki bi čak mogli reći i zahvaljujući vruće-hladnom raspoloženju koje se razvilo oko igre, The Day Before popeo se na listi najiščekivanijih igara na platformi Steam. 

Problemi s naslovom igre?

No, najnoviji razvoj situacije bacio je dodatno loše svjetlo na igru. Datum izlaska pomaknut je za osam mjeseci (novi datum izlaska je 10. studenog), ali razlog nije rad na igri, već problem s autorskim pravima. 

Na Twitter profilu Fntastica pojavila se objava u kojoj stoji: "Steam je blokirao stranicu igre nakon zahtjeva privatne osobe. O tome smo obaviješteni tek 19. siječnja 2023., kada smo zaprimili pritužbu."

Drugim riječima, Fntastic se mora savjetovati s odvjetnicima kako bi riješili problem distribucije na području SAD-a, zbog čega je sve trenutno zaustavljeno pa ne samo da ćemo morati pričekati igru već i trailer koji je najavljen za kraj mjeseca i iz kojeg smo trebali doznati nove stvari o samom naslovu. 

Već ionako "sumnjiva" igra postala je još sumnjivija. I na stranu to što su traileri izgledali bolje nego što će igra izgledati jer to je praksa mnogih, daleko većih, studija koji često vole "frizirati" svoje naslove, ali mnogo toga vezanog za The Day Before djelovalo je problematično.

Primjerice, nedavno su objavili video koji je predstavljen kao klasični "behind the scenes" koji bi igračima pokazao kako teče rad na igri, da bi ubrzo postalo jasno da je zapravo riječ o prikrivenom oglasu za aplikaciju na kojoj isti tim radi. 

Već ionako sumnjiva igra samo je postala još sumnjivija

Osim toga, uporno su ignorirali upite novinara, zaposleni su pozvani da volontiraju, a tu su i iznenađujuće niski hardverski zahtjevi koji se nikako ne uklapaju u najavu da je igra prebačena na Unreal Engine 5 koji definitivno nije alat koji štedi slabije konfiguracije. 

Kad se ovakvi i slični problemi jave samo nekoliko mjeseci prije izlaska, to često podrazumijeva i mnoge daleko veće probleme. 

S druge strane, Fntastic je uistinu podijelio link na legitimni patent koji su predali američkom uredu u svibnju 2021., ali nevjerojatno je da bi si bilo koji ozbiljan studio dopustio najavljivati projekt za koji nije pribavio svu potrebnu dokumentaciju, a onda još i nastavio razvijati igru dvije godine bez saznanja o tome da netko u SAD-u već polaže pravo na taj naslov.

Doduše, s obzirom na to da su od The Last of Us "posudili" atmosferu, temu, dizajn, a i font, nije da su dosad djelovali pretjerano zabrinuti za originalnost i to hoće li ih netko optužiti za očitu krađu. 

I možda je sve ovo samo velik nesporazum koji će se brzo riješiti, ali čini se da fanovi nisu oduševljeni još jednom mutnom objavom. Mnogi smatraju kako je riječ o neuvjerljivom razlogu kojime se pokušava prikriti činjenica da igra jednostavno nije spremna za izlazak i da to neće biti do kraja godine. Neki već ionako sumnjaju da igra uopće ne postoji i da se radi o ogromnoj prevari. 

U svakom slučaju, The Day Before, kada ga Fntastic napokon odluči objaviti, vjerojatno više neće biti najiščekivanija igra ove ili bilo koje druge godine.

Pročitajte više