Ovo su najdraži redatelji Clinta Eastwooda 

Foto: EPA

CLINT Eastwood, ikona srebrnog platna čija karijera traje više od šest desetljeća, nije poznat samo po svojoj neizbrisivoj prisutnosti pred kamerom nego i po istaknutom radu iza nje. Iako ga najbolje znamo po ulogama u dolarskoj trilogiji redatelja Sergia Leonea, koja se sastoji od filmova Za šaku dolara, Za dolar više i Dobar, loš, zao, Eastwood je vrstan redatelj, što je dokazao u svojim hitovima Djevojka od milijun dolara i Pisma s Iwo Jime.

Kao i svaki poznati filmaš, Eastwood ima najdraže redatelje, koji su mu utjecali na karijeru, a u intervjuu s Američkim udruženjem redatelja (DGA) naveo je šest poznatih imena. 

Razmišljajući o svojim počecima u industriji, Eastwood se prisjetio vremena kada identitet redatelja nije bio toliko istaknut u svijesti javnosti. Eastwooda su, kao i ostatak publike, u kino privlačili poznati glumci, a ne redatelji. No to se s godinama promijenilo.

"U to vrijeme nije bilo moderno učiti imena redatelja. Znao si tko će biti u filmu - Gary Cooper ili Ingrid Bergman - i film si išao gledati jer ti se svidjela ta osoba. Nisi išao zbog redatelja, ali zato kasnije jesi", izjavio je Eastwood. 

Ljubav prema talijanskim filmovima i redateljima

"Ja volim talijanske filmaše: Marija Monicellija, Vittorija De Sicu, Federica Fellinija. Oduvijek sam volio Akiru Kurosawu", otkrio je Eastwood. "Pošto ponovo gledam neke stare filmove, počeo sam više cijeniti određene redatelje. Kada pogledate film poput Plodova gnjeva, koji je režirao John Ford, shvatite da je to mali film, snimljen u relativno kratkom razdoblju, ali svejedno ima golem opseg. Isto tako, Omča za vješanje redatelja Williama Wellmana je jako intimna priča."

Ford, Kurosawa, Wellman i Fellini neki su od najčešćih favorita brojnim ljubiteljima filma, tako da nije začuđujuće što su se našli i na Eastwoodovom popisu. No o Vittoriju De Sici i Mariju Monicelliju ne čujemo prečesto iako su imali velik utjecaj na europsku filmografiju. 

Vittorio De Sica je redatelj legendarnog filma Kradljivci bicikla iz 1948., a uz njega je režirao i filmove Jučer, danas, sutra i Ciociara, u kojima je glumila slavna Sophia Loren. 

Marija Monicellija najbolje pamtimo kao oca tzv. komedije "na talijanski način" (commedia all'italiana), a znamo ga po filmovima Obično nepoznati lopovi, Veliki rat i Drugovi.

Pročitajte više