Poznati scenarist tvrdi da je ovaj film nominiran za Oscara plagijat

Screenshot: YouTube/Focus Features

SIMON Stephenson, scenarist uspješnih filmova Luca i Paddington 2, tvrdi da je drama The Holdovers, koja je ove godine nominirana za Oscara, plagijat, piše Variety.

Smješten na prijelaz iz 1970. u 1971. godinu, film The Holdovers prati privilegiranog tinejdžera Angusa (Dominic Sessa) koji tijekom zimskih praznika zaglavi u internatu u kojem se školuje. O Angusu i njegovim kolegama, koji su također ostali u internatu, brine se cinični profesor Paul (Paul Giamatti) kojeg nitko ne voli.

Nakon što ostatak njegovog društva ode na skijanje, Angus ostaje sam s Paulom i kuharicom Mary, čiji je sin Barton poginuo u Vijetnamskom ratu. Iako je inteligentan i uspješan učenik, Angusa bi mogla dočekati ista sudbina jer ga očuh planira poslati u vojnu akademiju ako još jednom bude izbačen iz škole.

 

Film The Holdovers režirao je Alexander Payne, kojeg najbolje znamo po filmovima Sideways i The Descendants, za koje je dobio Oscare. Scenarij za Payneov film napisao je David Hemingson, koji je nominiran za najbolji originalni scenarij na ovogodišnjoj dodjeli Oscara.

The Holdovers je jedan od najvećih favorita na ovogodišnjoj dodjeli Oscara, a nominiran je čak i u kategoriji najboljeg filma. No Stephenson vjeruje da je hvaljeni film plagijat njegova scenarija za film Frisco. Frisco je početkom 2010-ih stekao popularnost u holivudskim krugovima, a Stephenson kaže da je u nekoliko navrata završio u Payneovim rukama.

Za razliku od filma The Holdovers, koji prati ciničnog profesora koji se brine o tinejdžeru, Frisco prati ciničnog doktora koji se brine o tinejdžeru u razdoblju od nekoliko dana.

WGA nije komentirao optužbu

Stephenson je u dokumentu koji je poslao Udruzi američkih scenarista (WGA) napisao da The Holdovers, između ostalog, kopira priču, strukturu, scene, dijalog, likove, pa čak i teme i ton njegovog scenarija. 

Kao jedan od primjera naveo je scenu u kojoj lik Paula Giamattija odlazi na razgovor kod ravnatelja jer želi suspendirati sina poznatog političara koji financira školu. Slično, u scenariju za Frisco doktor također odlazi na razgovor jer je izvrijeđao majku svog pacijenta, koja je poznata političarka.

Stephenson je izjavio da su samo neki dijelovi filma The Holdovers originalni. Jedan od originalnih dijelova je scena u kojoj Giamattijev lik objašnjava da je optužen za plagiranje, što mu je uništilo karijeru.

WGA nije dala službenu izjavu, ali Variety navodi da su neki članovi udruge zabrinuti zbog Stephensonove optužbe. Payne i Hemingson nisu komentirali optužbu.

Pročitajte više