Približava se Noć knjige, knjigu fizičara koji je rasprodao Lisinski morate nabaviti

Foto: Press

Približava nam se datum koji knjigoljupci jako vole – 23.4. Tog se dana, odnosno večeri, održava manifestacija Noć knjige, koja će obuhvatiti razne knjižare te ponuditi zanimljiv sadržaj te popuste. Kako bismo se pripremili, pogledali smo što je novo osvanulo na policama te napravili mali popis knjiga koje trebate nabaviti.

Crvene zastavice, zelene zastavice – Dr. Ali Fenwick

Na društvenim mrežama, posebice Instagramu i TikToku, postoje razne zvijezde. Neki se glupiraju pa prikupe milijune pratitelja, no ima i onih – ne baš mnogo – koji koriste društvene mreže kako bi prenijeli vrijedne poruke. Dr. Ali Fenwick je jedan od njih, a upravo je objavljena njegova hit knjiga.

Crvene zastavice, zelene zastavice način su razmišljanja o ponašanjima i akcijama drugih ljudi i mogu vam pomoći u svim socijalnim situacijama. Autor jednostavno i pitko objašnjava pojmove poput narcizma, ljubomore, kontrole, bombardiranja ljubavlju, potpore, empatije, nedosljednosti, varanja, kompromisa, kompatibilnosti i mnoge druge.

Posebno je upućen u digitalne medije i dinamiku društvenih mreža, prezentirajući sve pozitivne i negativne trendove njihove upotrebe. Samog autora moći ćete upoznati 23.4., u 18h, u knjižari Znanje u Gajevoj ulici u Zagrebu. Vjerujemo da će predstavljanje knjige biti itekako zanimljivo.

Dnevnik: Rad sa sjenom – Keila Shaheen

Kad smo već kod psihologije, idemo nastaviti u sličnom tonu. Rad sa sjenom, poznat i kao shadow work, moćna je tehnika rada s našim podsvjesnim umom. Suočavanjem sa sjenama ili nesvjesnim dijelovima sebe radimo na svojim traumama, strahovima i negativnim emocijama koje su povezane s arhetipovima.

Na taj način bolje razumijemo kako oni i danas utječu na naš život te kako ih integrirati ili ih se riješiti – što posljedično može dovesti do poboljšanja odnosa i ponašanja te osvještenijeg i smirenijeg života. Dnevnik: Rad sa sjenom, jedan od najpopularnijih svjetskih priručnika na tu temu, milijunima je čitatelja diljem svijeta pomogao suočiti se sa svojim sjenama i integrirati ih.

U njemu ćete pronaći natuknice, savjete i praktične vježbe koji će vam pomoći istražiti skrivene aspekte vlastite ličnosti koje ste do sada potiskivali ili čak nijekali. Kroz rad sa sjenom steći ćete dublje razumijevanje svojih strahova, nesigurnosti i negativnih obrazaca ponašanja te naučiti kako ih prihvatiti ili prevladati, a sve u cilju postajanja autentičnije verzije sebe.

Svi grešnici krvare – S. A. Cosby

A kad smo već kod sjene, evo što se dogodi kada je pojedinac potiskuje i ne uspije integrirati. Naravno, ovo je fikcija, no svaka mašta sadrži veliki dio realnosti u sebi. Titus Crown bivši je agent FBI-a i trenutni šerif okruga Charona u Virginiji.

Iako se njegov rodni grad čini kao južnjačka idila domaćeg alkohola, kukuruznog kruha i orhideja, TItus zna da duboke rane polako krvare ispod Charonove mirne površine. Spokoj prekida sukob Titusovih zamjenika s ubojicom omiljenog profesora. Istražujući ubojstvo, Titus razotkriva neizrecive zločine serijskog ubojice koji opsjeda Charonove oronule ceste i zarasle proplanke te vreba iz svake sjenke.

Otkrivši ubojičinu vezu s mjesnom crkvom i Charonovom sablasnom povijesti, Titusov um postaje fitilj koji polako izgara, a njegova je bolna prošlost barut koji samo čeka planuti. Charon je na rubu pucanja i samo je pitanje tko će rasparati njegov posljednji šav.

Zašto je E = mc2? – Brian Cox i Jeff Forshaw

A sada nešto sasvim udaljeno od psihologije, no isto toliko čudesno. Ovo je fascinantno štivo koje istražuje kako fizikalni zakoni i načela utječu na našu svakodnevicu. Što zapravo znači E = mc2? Profesori Brian Cox i Jeff Forshaw kreću na putovanje do same granice znanosti 21. stoljeća kako bi raščlanili poznatu Einsteinovu jednadžbu.

Objašnjavajući i pojednostavnjujući pojmove energije, mase i svjetlosti, autori pokazuju kako je u toj jednadžbi sadržana građa same prirode. U tu svrhu postupno uvode čitatelje u svijet moderne čestične fizike, Velikoga hadronskog sudarača na CERN-u u Ženevi i potrage za Higgsovom česticom.

Gladno srce – Lina Nordquist

I za kraj, jedan roman koji će vas oduševiti svojim stilom, ali i potaknuti na razmišljanje. Gladno srce emotivno je razoran, napet i hrabar roman o ženama koje u vremenu kada muškarci kroje pravila žude za slobodom i dostojanstvom. Lina Nordquist napisala je sagu o ženskoj snazi, literarnu bombu koja, poput stvarnog života, pulsira između tragedije i tog tračka svjetlosti koji daje smisao patnji.

Pročitajte više