Quentin Tarantino tvrdi da su ovo najbolji filmovi osamdesetih

Foto: EPA/Screenshot: YouTube

QUENTIN Tarantino, redatelj, glumac i Oscarom nagrađeni scenarist, veliki je ljubitelj filmova i filmski kritičar, ali među filmovima koje hvali rijetko ćemo naći hitove iz osamdesetih. Poznati redatelj je u par navrata izjavio da su osamdesete bile jedno od najgorih desetljeća u povijesti američkog filma. 

"Iako su osamdesete bile razdoblje kada sam pogledao najviše filmova - barem kada su u pitanju odlasci u kino - mislim da su, uz pedesete, jedna od najgorih era u holivudskoj povijesti", rekao je redatelj u podcastu The Video Archives s Rogerom Averyjem. "Mogu se mjeriti samo s današnjim vremenima."

Tarantino je objasnio da su redatelji u pedesetima bili ograničeni zbog cenzura i kulturoloških očekivanja, ali da redatelji osamdesetih nemaju takav izgovor. 

"U osamdesetima su se samostalno cenzurirali. To se dogodilo zbog porasta političke korektnosti nakon sedamdesetih, tijekom kojih su se pomicale granice. Nakon toga, sve je djelovalo isprano", objasnio je oskarovac. "Sve je bilo cinično, a onda je u osamdesetima sve to odjednom nestalo i za likove je bilo najvažnije da budu simpatični. Svaki lik je morao biti simpatičan i gledateljima su se svi morali svidjeti." 

No, tu su postojale neke iznimke. Tarantino je u podcastu s Joeom Roganom rekao da bi u popis najboljih filmova osamdesetih definitivno stavio klasike kao što su Umri muški ili E.T., ali među svojim osobnim favoritima naveo je filmove koji su u to vrijeme podijelili kritičare. U nastavku otkrijte kojih šest filmova se našlo na Tarantinovom popisu najboljih filmova osamdesetih. 

Godina zmaja (Year of the Dragon)

 

Prvi film koji je Tarantino spomenuo jest kriminalistički triler Godina zmaja, redatelja Michaela Cimina. Ciminov triler se bavio njujorškim bandama i kriminalcima, a u glavnom fokusu su bile teme rasizma i stereotipa. 

Godina zmaja podijelila je kritičare i bila je komercijalni neuspjeh, ali kroz godine je stekla kultni status. Glavne uloge u filmu igrali su Mickey Rourke, Ariane Koizumi i John Lone. 

Osam milijuna smrti (8 Million Ways to Die) 

Još jedan komercijalni promašaj, koji je impresionirao redatelja Paklenog šunda, akcijski je triler Osam milijuna smrti, koji je režirao Hal Ashby. Glumačku postavu filma činili su Jeff Bridges, Rosanna Arquette i Andy Garcia. 

Radnja je pratila policijskog detektiva Scuddera koji se okrenuo alkoholizmu nakon što je ubio jednog dilera pred njegovom obitelji. Scudder je zbog svog poroka ostao bez posla i braka, a tijekom sastanka anonimnih alkoholičara upoznao je prelijepu ženu, koja ga pokušava odvući još dublje u svijet poroka i kriminala. 

Krv i meso (Flesh and Blood)

 

Tarantino je pohvalio i avanturističku dramu Paula Verhoevena, Krv i meso iz 1985. godine. Krv i meso prikazuje skupinu plaćenika koji se pokušavaju osvetiti jednom plemiću jer ih je prevario, tako da otmu princezu koja se trebala udati za njega. 

Film je bio ogroman promašaj na kino blagajnama - zaradio je samo 100 tisuća dolara, dok je budžet iznosio više od 6 milijuna dolara. No, kritičari su ga pozitivno ocijenili, a danas ima titulu kultnog klasika.

Manhunter

Manhunter, triler iz 1986. godine u režiji Michaela Manna, bio je prva adaptacija kriminalističkih romana o serijskom ubojici Hannibalu Lecteru, koje je napisao Thomas Harris. 

Poznatog negativca u ovom je filmu utjelovio Brian Cox, ali Tarantina je najviše oduševila izvedba Williama Petersena, koji je glumio FBI agenta Willa Grahama.

Blizu tame (Near Dark)

 

Horor Blizu tame, redateljice Kathryn Bigelow, još je jedan klasik koji je loše prošao u kinima unatoč pozitivnim kritikama. Film prati mladića iz Oklahome koji se morao pridružiti obitelji vampira koja putuje Amerikom kako bi preživio i spasio svoju obitelj.

Tarantinu se u filmu svidjela brutalna scena masakra u restoranu, koja ga je podsjetila na kult Charlesa Mansona. "Nijedna scena u filmu nije dobra kao ta scena masakra, ali ni ne treba biti, jer je ta scena sama po sebi odlična. Pogledao sam film pet puta samo zbog te scene", izjavio je Tarantino. 

Do posljednjeg daha (Breathless)

Redatelja Bilo jednom… u Hollywoodu najviše je impresionirao romantični triler Do posljednjeg daha, koji je režirao Jim McBride. Ovaj triler je remake istoimenog filma Jeana-Luca Godarda iz 1960. godine. Richard Gere je u filmu utjelovio sitnog kriminalca Jesseja, koji jednog dana slučajno ubije policajca. Jesse bježi u Los Angeles gdje sreće lijepu francusku studenticu, uz koju odluči pobjeći u Meksiko. 

Tarantino je u podcastu rekao da je Do posljednjeg daha jedini film koji ga podsjeća na filmove koje je on sam kasnije snimao. McBrideov film bio je komercijalno uspješan, ali je naišao na podijeljena mišljenja kritičara.

Pročitajte više