Richard Dreyfuss kritizirao pozitivnu diskriminaciju u natjecanju za Oscara

Foto: EPA

OSKAROVAC Richard Dreyfuss kritizirao je nove standarde Akademije filmske umjetnosti i znanosti (AMPAS) vezane uz pozitivnu diskriminaciju, navodeći da ga novi zahtjevi Akademije "navode na povraćanje".

Dreyfussovi komentari uslijedili su tijekom intervjua u PBS-ovoj emisiji Firing Line With Margaret Hoover, u kojoj je glumac raspravljao o obrazovanju u Sjedinjenim Državama, političkom diskursu i inicijativama Akademije, piše Variety.

"Ovo je umjetnost. Nitko ne bi smio meni kao umjetniku govoriti da moram popustiti najnovijoj, najaktualnijoj ideji o tome što je moralno", rekao je Dreyfus. "Morate dopustiti životu da ide svojim tokom. Žao mi je, ali ne mislim da postoji manjina ili većina u zemlji koja bi se trebala posebno tretirati."

Četiri standarda pozitivne diskriminacije

Četiri nova standarda za pozitivnu diskriminaciju su najavljena 2020. godine. Bit će uvedeni na narednoj dodjeli Oscara 2024. godine, pri čemu moraju biti ispunjena dva od četiri standarda kako bi film mogao biti prijavljen u kategoriji za najbolji film.

Četiri standarda uključuju proširenje zastupljenosti na filmskom platnu, u temama ili u narativima; proširenje zastupljenosti među kreativnim liderima i šefovima odjela; omogućavanje manje zastupljenim demografskim skupinama da pristupe industriji te proširenje zastupljenosti u razvoju publike. 

To znači da je za film dovoljno da manjine budu zaposlene iza kulisa ili u marketingu, kako bi mogao sudjelovati u utrci za Oscara.

Dreyfuss je nastavio s obranom nastupa Laurencea Oliviera u filmu Othello, iz 1965. godine, u kojem je engleski glumac glumio crnca.

"On je briljantno odglumio crnca. Zar mi netko govori da nikad neću imati priliku glumiti crnca? Zar govore nekome drugome da ako nisu Židovi ne bi trebali glumiti u The Merchant of Venice? Jesmo li poludjeli?" izjavio je Dreyfuss.

Najistaknutiji filmovi u kojima je glumio Dreyfuss su Jaws, Close Encounters of the Third Kind, American Graffiti, W. i Mr. Holland's Opus. Osvojio je Oscara za najboljeg glavnog glumca u filmu The Goodbye Girl.

Dio javnosti se slaže s Dreyfussom, dok ga drugi kritiziraju

Iako su se neki korisnici Reddita složili s Dreyfussovom izjavom, drugi su ostavljali šaljive komentare. "Čujmo još nešto od Richarda Dreyfussa, glasa buduće generacije", "Da, Richarde, imamo dovoljno glumaca koji su crnci tako da vjerojatno nećeš glumiti crnca", napisali su neki od korisnika.

Drugi su bili ozbiljniji i ukazali su na važnost pozitivne diskriminacije.

"Kvote zapošljavanja na temelju rase ne postoje kako bi se kaznili bijelci, već zato što su tvrtke pokazale da definitivno neće zaposliti osobe koje nisu bijelci, ako nisu prisiljene na to. Nakon integracije mnogi obrazovani i visokokvalificirani crnci su otkrili da ne mogu ni moliti za posao, jer bi tvrtke radije zaposlile najprosječnijeg bijelca nego bilo kojeg crnca. 

Pozitivna diskriminacija je uvedena kako bi svi dobili šansu, što je dovelo do zapošljavanja većeg broja crnaca, a kasnije i Latinoamerikanaca i Azijata.

Naravno, to je dovelo do trenda u kojem su se pripadnici manjinskih rasa morali međusobno boriti za iste pozicije jer su mnoge tvrtke željele zadovoljiti samo minimalne standarde i počele bi otpuštati dodatne radnike čim bi dobile priliku", rekao je jedan korisnik Reddita i naveo da su ovi standardi potrebni kako bi se održala raznolikost filmske industrije.

Pročitajte više