Ridley Scott odabrao je najbolje kadrove iz svojih najpoznatijih filmova

Screenshot: YouTube

Napoleon Ridleyja Scotta uskoro će imati premijeru i u hrvatskim kinima. Bit će to Scottov 29. film na kojem on radi kao redatelj u bogatoj povijesti koja traje od 1965. godine. Prilikom promocije Napoleona, renomirani filmaš je u intervjuu za IGN odabrao najbolje kadrove iz nekih svojih filmova. Unatoč sadržajnom opusu, izdvojeno je samo sedam filmova koji se smatraju njegovim najboljim djelima.

Osmi putnik (1979.)

 

"Sviđaju mi se kadrovi koji kruže koridorima. Ja sam bio iza kamere, pa smo dizajnirali set tako da je dovoljno širok kako bismo mogli spustiti kolica. Svjetla smo ugradili u set tako da su bočna bila pričvršćena na ploču sa strane. Tako ste zapravo mogli prigušiti, spustiti i unijeti svjetlo. Kretanje kroz hodnik i gledanje praznog broda bilo je prelijepo, poput uklete kuće. Osmi putnik je zapravo B film koji je snimljen na način kako to rade A filmovi", rekao je redatelj.

Istrebljivač (1982.)

"Uvodni kadar. Zapanjujući je i u potpunosti su ga napravili Doug Trumbull i njegov tim. Nacrtao sam nemoguće, oronuli grad i uništenu budućnost. Izvanredan je djelić koji nije digitalno napravljen, uopće nema trunke takvog rada. Svih 17 prolaza na traci je u negativu", napomenuo je.

Gladijator (2000.)

"Ruka na pšenici. To smo snimili zadnji dan u Toskani. Pronašli smo polje pšenice i ja sam ostao zapanjen. Nije vinograd, već pšenica. U polju je bio muškarac koji je išao prema svojoj ženi i djetetu. Mi smo ga odlučili slijediti. Kad smo došli do njega, vidjeli smo da puši cigaretu. Rekao sam mu da prestane jer je vani 40 stupnjeva. Kad je odlazio, rukama je prešao po vrhu pšenice i tada sam mu rekao da stane. Uvijek morate imati otvorene oči da uvidite priliku. Na smiješan način, ta gesta je postala simbol i metafora za besmrtnost i odlazak u raj", komentirao je Scott.

Pad crnog jastreba (2001.)

"Četiri helikoptera koja nadlijeću grad i slijeću na ulicu - sve je snimljeno u jednom pokušaju. Tad sam prvi put koristio 11 kamera. To sam snimio s čovjekom koji se zvao Slavimir Izak, koji mi je rekao da ne voli raditi na suncu i da snima samo s jednom kamerom. Na kraju je završio u Maroku s 11 kamera. Mislim da je ipak uživao", tvrdi filmaš.

Kraljevstvo nebesko (2005.)

"Pomalo je smiješno, ali sviđa mi se kadar koji izlazi iz kuće i pogledom je usmjeren na stvari ispred sebe. U sebi sam pomislio da to izgleda kao iz stvarnog svijeta, kao nešto iz srednjeg vijeka. Sagradili smo naselje, ali dvorac u daljini bio je pravi. Kad smo došli tamo, upalili smo vatru i snimili scenu. Imam dobro oko za detalje. Tako sam rođen", rekao je.

Marsovac (2015.)

"Kadar u kojem se za 360 stupnjeva okrećemo oko čovjeka koji se pomirio s činjenicom da će umrijeti. Sjedi u svom astronautskom odijelu, a oko njega se okreće kamera koja pokazuje gdje se nalazi. To daje osjećaj da se nikada neće izvući od tamo", bio je jasan.

Napoleon (2023.)

 

"Najbolji je onaj vrlo visoki i široki kadar koji iz šume gleda prema jezeru. Napoleon i njegovi časnici samo stoje i čekaju, te djeluju kao malene figure. To je poprilično impresivan kadar. Time isto dobivate veličinu jezera", naveo je Scott.

Pročitajte više