Snimanje ovog kultnog filma popratile su brojne nesreće

Screenshot: Youtube/Warner Bros.

ČAROBNJAK iz Oza, film iz 1939. godine, snimljen po romanu Lymana Franka Brauma, prati mladu djevojku Dorothy Gale, koju glumi Judy Garland, koju je tornado odnio iz rodnog Kansasa u šareni svijet Oza, gdje susreće cijeli niz čudesnih i zastrašujućih likova.

Ovaj film, koji je gurnuo Judy Garland među top zvijezde Hollywooda, i dan je danas jedan od najljepših obiteljskih filmova svih vremena, a malo tko nije čuo za Dorothy i njene crvene cipelice. 

Međutim, za one koji su sudjelovali u filmskoj adaptaciji Braumovog svijeta, iskustvo iza kulisa bilo je prava noćna mora. U nastavku donosimo niz tragedija koje su popratile snimanje ovog filma.

Limeni drvosječa

Jack Haley je ostao poznat kao Limeni drvosječa, ali on nije bio prvi odabran za tu ulogu.

Studio MGM je izvorno angažirao Buddyja Ebsena kako bi utjelovio Limenog, ali sve se promijenilo nakon deset dana snimanja, piše Mirror.

Ebsen je imao alergičnu reakciju na aluminijski prah u šminki koja je bila dio kostima za Limenog te je završio u bolnici u kritičnom stanju. Osjećao je bolove u cijelom tijelu, grčeve u mišićima i kratkoću daha.

Tek nakon što je završio u bolnici, šefovi MGM-a su se uvjerili u ozbiljnost Ebsenova stanja te su zaustavili snimanje dok nije pronađena zamjena.

Jack Haley je angažiran nakon Ebsena, a šminku su promijenili kako bi bila sigurnija. Međutim, razlog promjene nikada nije objavljen, a čak ni Haley nije znao zašto je Ebsen maknut s filma.

Ebsen je ostao u sporu s MGM-om i do kraja života je imao probleme s disanjem, koje je pripisivao "tom prokletom filmu".

Opekline i toksična šminka

Glumica Margaret Hamilton, koja je glumila Zlu vješticu sa Zapada, uključila se u film par dana prije snimanja, ali to nije bio problem jer je bila iskusna glumica. Međutim, snimanje filma je za Hamilton bilo vrlo teško i opasno iskustvo.

Zelena šminka, koja je korištena kako bi Hamilton pretvorili u Zlu vješticu, bila je otrovna jer je bila napravljena od bakra i morala se temeljito oprati nakon snimanja.

To, nažalost, nije bilo sve što je Hamilton morala proći, naime, u jednom trenutku je zadobila teške opekline.

Gledatelji se vjerojatno sjećaju scene vatrenog odlaska Zle vještice, no iako dramatičan, ovaj odlazak je bio i opasan.

Hamilton je trebala sići s platforme dok se vatra podiže, ali se plamen pojavio prije nego što je imala priliku sići, zbog čega je zadobila opekline po licu i rukama. Šest mjeseci je provela oporavljajući se kod kuće i u bolnici.

Njezina kaskaderka, Betty Danko, doživjela je sličan trenutak, također je zadobila opekline kada je eksplodirala cijev na setu. Danko je zbog te ozljede nosila ožiljke do kraja života.

Problemi s Palčićima

Još jedan veliki izvor nezadovoljstva na setu bio je ansambl sporednih glumaca, koji su glumili Palčiće s kojima se Dorothy susreće kada stigne u Oz.

MGM je angažirao 124 glumca za uloge Palčića i strpao ih sve u isti hotel. Od glumaca do redatelja, svi su tvrdili da su Palčići radili probleme na setu - krali su, opijali se i zlostavljali glumice iz studija.

Bivši suprug Judy Garland, Sidney Luft, u memoarima je napisao da su Palčići neprestano gurali ruke pod Garlandinu suknju.

Međutim, jedan od Palčića, Jerry Maren, inzistirao je na tome da su patuljci imali sjajan odnos s Garland na setu.

"Bila je filmska zvijezda i mislio sam da će biti naporna. Ali bila je sretna što nas je upoznala i mi smo bili sretni što smo upoznali nju. Bila je anđeo", rekao je Maren.

Palčići su bili plaćeni 50 dolara tjedno, što je u današnje vrijeme oko 1000 dolara, dok je pas Toto bio plaćen 125 dolara. 

Snijeg od azbesta i mrtvi lavovi

U knjizi The Making of The Wizard of Oz otkriveno je da je snijeg koji je korišten na setu bio napravljen od kristaliziranog azbesta. To znači da je skoro cijela postava bila prekrivena kancerogenim tvarima.

Glumac Lava kukavice, Bert Lahr, morao je nositi teški kostim napravljen od prave lavlje dlake koji je bio težak i izrazito vruć pod jakim svjetlima reflektora. Glumac se toliko znojio da je kostim svaki dan slan na čišćenje.

Zlostavljanje Judy Garland

Jedna od najpoznatijih tragedija iza filma Čarobnjak iz Oza bio je odnos MGM-a prema glavnoj glumici, Judy Garland, koja je tada imala samo 16 godina.

Šefovi MGM-a su nazivali Garland "debelom svinjom s repićima."

Sid Luft je u svojim memoarima napisao da Garlandino tijelo nikada nije odgovaralo standardima studija. Pošto je bila visoka samo 150 cm, uvijek bi na kameri izgledala teže nego što jest.

Predsjednik MGM-a, Louis B. Mayer, stavio je Garland na strogu dijetu koja se sastojala od pileće juhe, crne kave, cigareta i tableta za mršavljenje.

Glumica, koju je majka upoznala sa stimulansima u dobi od 10 godina, već je bila koristila tablete za spavanje i amfetamine kako bi izdržala iscrpljujući ritam MGM-a. To se pretvorilo u ovisnost s kojom se borila cijeli život. Umrla je s 47 godina nakon što se slučajno predozirala.

Pročitajte više