Steven Seagal jedan film smatra remek-djelom u svakom pogledu

Foto: EPA/Youtube screenshot

Dok filmovima Stevena Seagala nedostaje divljenja kritike, što se tiče žanra akcijskih filmova, teško je poreći njihovu briljantnost. Nakon svog glumačkog debija u filmu Iznad zakona iz 1988. Seagal je prikazao neke od najupečatljivijih trenutaka u akcijskoj kinematografiji u filmovima kao što su Under Siege i The Patriot. Kasniji pokušaji stigli su u obliku Machetea Roberta Rodrigueza, u kojem je Seagal igrao negativca.

Kada je riječ o filmovima koje obožava, jedan naslov se izdvaja: klasik Bernarda Bertoluccija iz 1987., film Posljednji kineski car, kojem se Seagal divi.

"U smislu veličanstvenosti, mislim da je Posljednji kineski car bio doista remek-djelo u svakom pogledu", izjavio je glumac.

O čemu govori film?

Posljednji kineski car Pu Yi u trećoj je godini života postavljen na prijestolje i odveden u Zabranjeni Grad, gdje bez obitelji i prijatelja provodi djetinjstvo i ranu mladost. Nikad nije potpuno sretan ni slobodan. Ne smije napuštati palaču, u kojoj se sve više osjeća kao u zatvoru. Dolazak škotskog tutora Reginalda Johnstona u njemu budi još veću znatiželju za upoznavanjem svijeta, posebno Zapada i zapadnih običaja. U 16. godini ženi se s lijepom Wan Yung, ali uzima i k srcu priraslu konkubinu Wen Tsiu. Nakon što je u međuvremenu morao abdicirati, prisiljen je napustiti palaču.

 

Vraća se u rodnu Mandžuriju, koju 1931. okupira japanska vojska. Japanci mu omogućuju povratak na prijestolje u toj pokrajini, ali ga zapravo koriste kao svoju lutku. Pretvara se u dekadentnog playboya. Nakon Drugog svjetskog rata zarobe ga Rusi i predaju kineskim komunistima, koji ga zatvaraju i "preodgajaju". Pu Yi završava kao običan vrtlar u pekinškom botaničkom vrtu, ali napokon sretan... 

Posljednji kineski car osvojio je čak devet Oscara, uključujući onog za najboljeg redatelja i najbolji film, te brojne druge prestižne nagrade diljem svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.