Stižu prvi dojmovi na psihološki triler Majčinski instinkt, kritičari podijeljeni

Foto: Press

PSIHOLOŠKI triler Majčinski instinkt (eng. Mothers' Instinct) tek se nedavno počeo prikazivati u kinima, a kritičari su već podijelili svoje dojmove. Film je nastao u režiji Benoîta Delhommea, a u njemu glavne uloge imaju Jessica Chastain i Anne Hathaway.

Radnja filma prati dvije najbolje prijateljice i susjede, Alice (Chastain) i Céline (Hathaway). One žive savršene živote u predgrađu 1960-ih, imaju uspješne muževe i sinove iste dobi. No, njihovu idilu uništava tragična nesreća, a publika prati krivnju i paranoju koje potkopavaju odnos i povezanost između ove dvije obitelji.

Iako se radnja trilera čini kao nešto što će mnoge natjerati da ne skrenu pogled s ekrana, kritičari film zasad nisu sjajno ocijenili. Na temelju dosadašnjih ocjena na Rotten Tomatoesu, kritičari su ga ocijenili s 58 posto. No, ta se ocjena još uvijek može promijeniti s novim recenzijama.

Leslie Felperin iz Hollywood Reportera napisala je: "Kobna pogreška s ovim filmom je što sebe shvaća toliko turobno ozbiljno i čini se da nudi oštru kritiku patrijarhata iz sredine 20. stoljeća, ili tako nešto."

Lošu kritiku napisala je i Amelia Harvey iz Nerdspina. "Majčinski instinkt želi izgledati kao Hitchcockov triler, ali više dijeli DNK s Kućanicama. Unatoč zagonetnim izvedbama, Majčinski instinkt nema jasnu točku gledišta, niti donosi obrate koje obećava kroz cijeli film", napisala je Harvey.

Jednu od nekoliko pozitivnih kritika napisao je Barry Levitt iz Empire Magazinea: "Sofisticirani trileri za odrasle su rijetki, a Majčinski instinkt sjajno ispunjava tu prazninu. Sa živopisnim, upečatljivim slikama i vrhunskim produkcijskim dizajnom, film oslikava uzbudljiv, višestruki portret psihološke intrige."

Kevin Maher iz britanskog Timesa posebno je pohvalio izvedbu glavnih glumica. "Gledati Chastain i Hathaway kako glume kao ravnopravne junakinje pravo je iskustvo. To je poput Bette Davis i Joan Crawford u filmu 'Što se dogodilo s Baby Jane?'. Ili kao Robert De Niro i Al Pacino u 'Vrućini'", napisao je.

Pročitajte više