Što je prikazano u Netflixovoj priči o odvjetniku koji je sad optužen za ubojstva?

Foto: Press

POROTA u Južnoj Karolini proglasila je jučer bivšeg uglednog odvjetnika Richarda Alexa Murdaugha krivim za ubojstvo supruge i sina, nakon šest tjedana saslušanja koja su zaokupila pozornost javnosti diljem Sjedinjenih Država, ali i svijeta nakon što je dokumentarac o obitelji Murdaugh prije desetak dana izašao na Netflixu.

U središtu trodijelne dokumentarne serije pod nazivom Ubojstva Murdaughovih: Južnjački skandal je upravo danas optuženi Alex, odvjetnik iz Južne Karoline i glava nekad moćne obitelji. Dokumentarac je mračan prikaz života privilegiranog moćnika i, nekad, jedne od najuglednijih obitelji Južne Karoline te će rasvijetliti njihove brojne mračne tajne i zločine.

 

Dokumentarac govori o smrti Mallory Beach i ubojstvima Paula Murdaugha i njegove majke Maggie. Uključuje izjave ljudi koji su bili na brodu te kobne noći kad je umrla Mallory i donosi priču o korupciji, moći i zataškavanjima koji su izašli na vidjelo. 

Tko je bila Mallory Beach?

Mallory Beach bila je 19-godišnjakinja iz Južne Karoline, koja je poginula u kobnoj nesreći u veljači 2019. godine. Brod je navodno slupao njezin prijatelj Paul Murdaugh, 19-godišnjak iz istaknute obitelji u Južnoj Karolini.

23. veljače 2019. godine Mallory i njezin dečko Anthony Cook planirali su provesti večer na kućnoj zabavi. Sreli su se na posjedu u vlasništvu obitelji Paula Murdaugha, a ondje su bili i Paulova djevojka Morgan Doughty, Anthonyjev bratić Connor Cook i njegova djevojka Miley Altman. Svi su odlučili otići brodom na party.

Otišli su u 19 sati i partijali do ponoći. Svi su pili alkohol. U ponoć je Paul inzistirao da ih brodom odveze do bara u središtu Beauforta. Nakon što su napustili kafić u 1 ujutro, grupa se ukrcala na brod, a Paul je nesmotreno ostavio volan kako bi se fizički sukobio sa svojom djevojkom Morgan. Ona kaže da to nije bilo prvi put da ju je Paul zlostavljao. Snimke s mjesta događaja prikazane su u hit dokumentarcu.

Brod se u 2:20 ujutro zabio u most Archers Creek i Mallory je upala u vodu. Vlasti su osam dana tražile njezino tijelo, a naposljetku su je pronašli 3. ožujka. Murdaugh je kasnije optužen za tri kaznena djela - vožnju broda pod utjecajem alkohola, izazivanje smrti Mallory Beach i teško ozljeđivanje još dvoje putnika. Izjasnio se da nije kriv te je čekao suđenje uz jamčevinu. 

Kako se prisjećaju Anthony, Morgan, Miley i Connor, ali i njihovi roditelji, od trenutka dolaska u bolnicu Paulov tata Alex i djed Randolph pokušavali su manipulirati situacijom u Paulovu korist ušutkavajući sve koji su bili upetljani u priču i ističući da je zapravo Connor upravljao brodom.

2021. ubijeni Paul i njegova majka Maggie

U lipnju 2021. Alex Murdaugh, Paulov sada optuženi otac, nazvao je 911 i prijavio da je pronašao svoju ženu Maggie i sina Paula ubijene ispred njihove kuće. U dokumentarcu su objavljene snimke poziva u kojem se čuje histerični Alexov glas. 

Alex se u srpnju 2022. godine izjasnio da nije kriv, a državni tužitelji su u prosincu utvrdili da je ubio ženu i sina kako bi zbog njihove smrti dobio simpatije i pobjegao od odgovornosti za svoje financijske zločine. Kasnije su najavili da će tražiti doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja. Time je završio dokumentarac, a priča je epilog dobila samo desetak dana od izlaska filma.

Jučer je porota od 12 članova nakon gotovo tri sata vijećanja proglasila Murdaugha (54) krivim po dvije točke optužnice za ubojstvo supruge i sina.

Pročitajte više