Tom Hanks smatra da je ovaj film Quentina Tarantina remek-djelo

Foto: EPA

Tom Hanks je u svojoj dugoj glumačkoj povijesti glumio u brojnim vrhunskim filmovima. Osvojio je i dva Oscara zaredom: prvi za Philadelphiju iz 1993., a drugi za Forresta Gumpa iz 1994. godine.

Forrest Gump osvojio je Oscara za najbolji film na dodjeli 1995. godine. Tamo je imao žestoku konkurenciju, u vidu Paklenog šunda i Iskupljenja u Shawshanku. Mnogi smatraju da je te godine film Quentina Tarantina trebao osvojiti glavnu nagradu, no to se nije dogodilo.

Hanks se u intervjuu za The New York Times osvrnuo na dugogodišnju debatu o Forrestu Gumpu i Paklenom šundu. Glumac ne negira da potonji film zaslužuje Oscara, no priznaje da je Gump imao ono nešto što ga je posebno istaknulo.

Pakleni šund je remek-djelo, ali...

"Problem s Forrestom Gumpom je što je zaradio milijardu dolara. Da smo samo napravili uspješan film, bili bismo genijalci. No, napravili smo svjetsku senzaciju i postali smo ludi genijalci. Je li to loše? Naravno da nije. No, ako pročitate knjige u kojima se spominju najbolji filmovi svih vremena, vidjet ćete da tamo nema Forresta Gumpa", rekao je Hanks.

"Svake godine spominju Pakleni šund kao film koji je trebao osvojiti Oscara. U to nema nikakve sumnje, Pakleni šund je remek-djelo. No, Forrest Gump ima taj trenutak srceparajuće ljudskosti, pogotovo u trenutku kad lik Garyja Sinisea i njegova žena došetaju do kuće Forresta Gumpa i Jenny nakon što su se oni vjenčali. Forrest i on u tom trenutku shvate kroz što su sve prošli i osjećaju zahvalnost za svaki djelić boli i tragedije koje su preživjeli", tvrdi glumac.

Pročitajte više