Ako volite krimiće, ove tri knjige su idealne za vas

Foto: Press

KOLIKO god nam bilo čudno razmišljati o krimićima punim ubojstava kao materijalu što će nas opustiti i odvojiti od tmurne stvarnosti, upravo zato ih čitamo. Jest, kriminalna djela znaju biti uznemirujuća, ali… ne događaju se nama.

Usto, u krimićima istraživanje dođe do nekog svojeg kraja u kojem je zločin riješen, a pravda zadovoljena – vrlo bitan čimbenik u priči. Budući da većina opasnosti koju doživljavamo u stvarnom svijetu nije baš zanimljiva kao priča, postojanje ubojice i lovca koji mu slijedi trag omogućuje nam pronaći dnevnu dozu adrenalina i ugodne jeze.

Također, sam proces istraživanja i skupljanja tragova te pokušavanja da sami složimo slagalicu iznimno je poticajna za mozak. E, sad kad smo to riješili, evo tri krimića koja su prilično mračna, ali će vas itekako zabaviti.

Teddy – Jason Rekulak

U ovom novom hitu plešemo po tankoj niti koja razdvaja horor roman i krimić. Mallory Quinn tek je izašla iz klinike za rehabilitaciju kad je prihvatila posao dadilje. Ted i Caroline Maxwell povjerili su joj brigu o njihovu petogodišnjaku Teddyju.

Mallory je oduševljena. Živi u slatkoj kućici tik do šume na rubu imanja, noćima trči sigurnim susjedstvom i napokon pronalazi stabilnost koja joj je dugo nedostajala. Čak se i iskreno povezuje s Teddyjem – dragim, sramežljivim dječakom koji nikamo ne ide bez svoje bilježnice i olovke.

Kao i njegovi vršnjaci, on crta drveće, zečiće, balone… Ali kad nacrta muškarca koji kroz šumu vuče beživotno tijelo žene, zla se slutnja uvlači pod Mallorynu kožu. Teddyjevi prikazi postaju sve zlokobniji, a njegovi se jednostavni likovi brzo pretvaraju u vješte, brutalne skice kakve nijedan petogodišnjak ne bi mogao nacrtati. Što se događa?

Lom – Sharon Bolton

Bolton je poznata majstorica krimića koji obiluju odlično ocrtanim likovima, a ovo je njezin najnoviji roman u prijevodu. Glaciologinja Felicity Lloyd dobila je priliku da iz Cambridgea otputuje na Južnu Georgiju, jedan od najudaljenijih otoka na svijetu, kako bi radila na projektu Britanske antarktičke ekspedicije.

Objeručke prihvaća posao na tom izoliranom otoku kako bi pobjegla od svoje prošlosti i muškarca kojeg je nekoć voljela. Freddie Lloyd odslužio je kaznu za ubojstvo – a sada želi da mu se Felicity vrati. Gdje god bila, on neće stati sve dok je ne pronađe, stoga se ukrcava na zadnji ljetni brod koji polazi za Južnu Georgiju.

Za to vrijeme psihijatar kojeg je Felicity zbog neobjašnjivih ozljeda i povremene amnezije posjećivala u Cambridgeu, istražuje pozadinu odnosa Felicity i Freddieja te otkriva da je njihova prošlost tragičnija nego što je sama Felicity svjesna.

Lovac na vještice – Max Seeck

Jezivo ubojstvo u bogatom predgrađu Helsinkija povezano je s okultnim ritualima. Policija je nemoćna (zašto smo začuđeni?). Maria Koponen, supruga poznatog pisca bestselera, pronađena je mrtva. Netko ju je odjenuo u crnu večernju haljinu, postavio na čelo praznog blagovaonskog stola, a lice namjestio u jezivu grimasu.

Njezina je smrt tek prvo u nizu zastrašujućih ubojstava, a iako se isprva čini da poremećeni ubojica oponaša okrutne zločine iz trilogije čiji je autor Marijin muž, prava je istina mnogo mračnija.

Policijska istražiteljica Jessica Niemi među prvima će doprijeti do samog srca tame – okultnih obreda i dugo čuvanih tajni, ali se i suočiti sa strašnom spoznajom – da je njezina povezanost sa slučajem možda mnogo snažnija nego što je mislila. A broj žrtava raste…

Pročitajte više