U hrvatska kina stiže film koji je na festivalu u Veneciji dobio pljesak dug 7 minuta

Foto: Press

Za svoj osmi film u karijeri, scenaristica i redateljica Sofia Coppola, dobitnica Oscara za najbolji scenarij za remek-djelo Izgubljeni u prijevodu, izabrala je priču o braku Priscille Beaulieu i slavnog Elvisa Presleyja.

Film Priscilla snimljen je prema memoarima Elvis i ja, koje je osamdesetih godina objavila Priscilla Presley, a koja je sa samo četrnaest godina upoznala najveću rock’n’roll zvijezdu 20. stoljeća te ubrzo potom otišla s njim živjeti na njegovo imanje iz snova - Graceland.

Povodom dolaska filma u kina, Sofia Coppola je izjavila: "Iznimno su me dirnuli Priscillini memoari, njezino iskustvo mlade žene na Gracelandu, a filmom sam pokušala dočarati njezin osjećaj ulaska u Elvisov svijet te kako je, u konačnici, uspjela pronaći svoj vlastiti život unutar toga. Oduvijek sam bila zainteresirana za ideje o identitetu i transformaciji.

Ovo je film koji istražuje kako Priscilla postaje ono što jest i što za nju znači biti žena, kao i što to znači za generacije koje su došle poslije nje. Priscillina priča istovremeno je jedinstvena, ali i jedna od onih s kojima se mnogi mogu poistovjetiti."

 

Do svoje dvadeset i prve godine Priscilla je postala jednom od najslavnijih žena u svijetu, svojevrsnom kraljicom američkog rock’n’rolla, no zanimljiva je činjenica da ju javnost kao dugogodišnju ljubav i Elvisovu jedinu suprugu gotovo uopće nije poznavala.

Na festivalu u Veneciji dobio je ovacije publike u trajanju od čak sedam minuta

Filmom Priscilla scenaristica i redateljica Sofia Coppola odlučila je ispričati pomalo mračnu bajku o odnosu Priscille i Elvisa Presleyja čiji se brak, kao zapravo i sve ostalo, nalazio duboko u sjeni pjevačeve enormne svjetske popularnosti.

Nedugo nakon što je u rujnu prošle godine film premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, uz pohvale filmske kritike i ovacije publike u trajanju od čak sedam minuta, časopis Variety ekskluzivno je objavio dva e-maila koje je Lisa Marie Presley u rujnu 2022. godine, par tjedana prije početka snimanja, poslala redateljici filma Sofiji Coppoli.

Naime, Lisa Marie bila je šokirana i zgrožena scenarijem u kojem je njezin otac prikazan praktički kao monstrum te je molila redateljicu da razmisli o takvom portretu i da poštedi njezinu obitelj javne sramote. Pjevačica je otišla toliko daleko da je zaprijetila da će javno govoriti protiv filma: "Doći ću u poziciju u kojoj ću morati javno govoriti loše o samom filmu te ići protiv vas i svoje majke", stoji u jednom od e-mailova koje je Lisa Marie poslala Coppoli.

Redateljica je kao odgovor na poruke izjavila da se nada da će finalna verzija filma nagnati pjevačicu da promijeni mišljenje te da će shvatiti da je njezina intencija bila što realističnije portretirati njezinu majku, ali i svu kompleksnost i senzibilnost samog Elvisa. Coppolin ultimativni cilj s ovim filmom jest ispričati ljubavnu priču u kojoj je glavna okosnica mlada žena koja vlastiti život prilagođava globalnoj superzvijezdi.

Lisa Marie Presley nije uspjela vidjeti završni uradak Sofije Coppole

Nažalost, nekoliko mjeseci nakon što je poslala poruke redateljici, točnije u siječnju prošle godine, Lisa Marie Presley iznenada je preminula od srčanog udara pa nikada nije vidjela završni uradak Sofije Coppole, koji je kritika u konačnici nahvalila.

U ulogama jednog od najslavnijih bračnih parova 20. stoljeća nalaze se mlade zvijezde u usponu: Cailee Spaeny, glumica koja je ostvarila niz zapaženih uloga u filmovima kao što su Teška vremena u motelu El Royale, Potpredsjednik i Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj, te Jacob Elordi, široj publici vjerojatno najpoznatiji iz hit serije Euforija.

Spaeny je upravo za naslovnu ulogu Priscille osvojila nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Veneciji, a također je zaradila i nominaciju za nagradu Zlatni globus u istoj kategoriji. Razna kritičarska udruženja također su odala priznanje filmu, a na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes, koja se bavi prikupljanjem kritika diljem svijeta, film je do danas skupio 84% pozitivnih ocjena filmske kritike.

Glazbena biografska drama Priscilla u domaća kina stiže u četvrtak, 18. travnja.

Pročitajte više