Pronašli smo pet domaćih romana koje vrijedi pročitati

Foto: Press

Ako pratite naše kolumne o knjigama, znate da većinom preporučujemo strane autore, i to one koji imaju potencijal bestselera kod nas. Ima kritika na taj pristup jer: "Gdje su kvalitetne knjige?!" Budući da se tzv. kvalitetnija književnost (tko je sudac?) obrađuje na sve strane, nas to previše nije zanimalo jer kultura živi od čitanja svih vrsta knjiga, a ne od čitanja onoga za što šačica prašnjavih ljudi tvrdi da je dobro.

No, dobro. Da ne bismo neugodno ignorirali domaće pisce – koji su u svakom kulturnom okruženju bitni za kulturu čitanja – evo nekoliko naslova koji su nam zapeli za oko svojim intrigantnim opisima.

Žigice - Jurica Pavičić

Žigice, novi roman Jurice Pavičića - istodobno mediteranski noir, obiteljska drama i kronika društva - izvrstan je, potresan roman jednog od najčitanijih i najnagrađivanijih domaćih pisaca. Orkanska bura rasplamsa zastrašujući požar koji spali planinu i ugrozi grad Split. Policija je uvjerena da će istraga biti brzo zaključena i otkriti ili piromana ili tragove pukog ljudskog nemara.

Ubrzo će se pokazati da je slučaj mnogo zamršeniji. Mladen Božiković odan je suprug, otac, djed. Čovjek nalik mnogima, osim što je strastveno zaljubljen u planine Dalmacije, planine koje već generacijama određuju sudbinu njegove obitelji, ali i njega samoga. Stoga požar koji je poharao i njegovu djedovinu za njega nikako nije samo medijska vijest…

Sigurna kuća - Marina Vujčić

Žena je ubila muža, nasmrt ga je ubola nožem, bilo je to ubojstvo na mah. Ni susjedi ni obitelj ne mogu vjerovati da je to bila u stanju učiniti jer, bez obzira na povremene svađe, oni su bili sasvim normalan par. Kako to da je Lada Lončar – nježna žena, majka djevojčice – ubila supruga, uglednog sveučilišnog profesora? Sada na odsluženju kazne u ženskoj kaznionici, okružena najrazličitijim prijestupnicama, može promišljati o tome što je dovelo do toga da odustane od šminke, kako je ostala bez prijateljica i zašto se odrekla karijere.

Kako je postala supruga zatvorena u četiri zida svoga stana jednako kao sada u zatvoru? Tko je bio njezin muž, osoba koju su obožavali njezina majka i svi ostali, tko je stvarno bio taj mister savršeni? Marina Vujčić pripovijeda o nasiljima o kojima se ne piše u novinama, o ženama koje pate i ne uspijevaju naći izlaz. Sigurna kuća krik je protiv verbalnog i psihičkog nasilja, upozorenje da ne prihvaćamo zdravo za gotovo živote svojih prijatelja te nadasve roman o tome da uvijek trebamo biti prvo lice svoga života.

Pacijent iz sobe 19 - Zoran Žmirić

Kultni antiratni roman Zorana Žmirića Pacijent iz sobe 19, o brutalnoj kronologiji Domovinskog rata i jedne prekinute mladosti, ali i o bezumnosti čovjeka u klopci rata, u novom izdanju. Veteranu Vanji Kovačeviću sudbonosan je broj 19. Na devetnaesti rođendan kao vojnik JNA ubio je 19 ljudi, a na trideset i osmi, 19 godina kasnije, na šokantan način odao je počast svojim žrtvama.

Što mu je prolazilo glavom dok se borio? Gdje je sada? I je li išta ostalo od mladića koji je obožavao rock-koncerte i bend Sisters of Mercy? Vanja Kovačević, pacijent iz sobe 19, gleda te u oči i pripovijeda priču o generaciji koja je mogla biti tvoja, o ljudima koji su trebali završiti fakultete, zaljubiti se i živjeti, ali su, logikom rata, završili na ratištima i u psihijatrijskim bolnicama.

Atlas za slijepe putnike - Mladen Blažević

Kad čujete riječ "putovanje", obično pomislite na ono klasično – od točke A do točke B. No, putovati se može i drugačije; ne samo kroz prostor već i kroz vrijeme. Kroz osjećaje, sudbine, doživljaje. Zbirka priča Atlas za slijepe putnike vodi nas na svako od ovih putovanja. Sastavljena je od štorija različite duljine, žanra i pristupa. Izmišljeni putopisi ustvari su humoreske, kraće priče laviraju između mrtvački ozbiljnog i raspušteno duhovitog, a prozne crtice nerijetko u samo par rečenica otkrivaju svu okrutnost svijeta. Ili pak njegovu čudesnu ljepotu.

Hrvatski pasijans - Edo Popović

U jednom novozagrebačkom naselju ubijen je umirovljeni svećenik. Slučaj preuzimaju inspektori Branko Rakitić i Marko Ančić, u policiji poznati po osebujnom načinu rješavanja slučajeva.

Dok istražuju motive zločina i potencijalne počinitelje, inspektori ulaze u tamne zakutke društva i pojedinaca, sudaraju se s alternativnim činjenicama, medijskim manipulacijama i korupcijom u vlastitim redovima, a kada se nađu pred zidom, pojavljuje se neobičan dvojac koji će naglavce izokrenuti sve njihove teorije te ih navesti na pravi trag.

Pročitajte više